Nyári Tábor 2018

2018.07.31.
A Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került megrendezésre nyári táborunk 2018. július 16-20. között.

Számos érdekes programmal készültünk a 6 és 12 év közötti gyermekeknek, akik olyan helyekre pillanthattak be, ahová a külső szemlélő nem. Ízelítőként a levéltári kutatásba is betekintést nyertek, de a város nevezetességeinek alaposabb megismerése, a játékos időtöltés és a kézműves programok sem maradhattak el. A szabadulószoba, kupolalátogatás, papírmerítés, raktárbejárás számos új élményt és felfedezésre alkalmas terepet biztosított a kíváncsi kisdiákoknak.

A levéltár hallatán sokaknak a poros, sokszor unalmasnak bélyegzett múlt papírhalmai villannak fel és nehezen érzik összeegyeztethetőnek a gyerekek nyüzsgő világát a komoly szakmai munkával, ám erre rendszeres levéltár-pedagógiai foglalkozásaink, a különféle gyerekbarát rendezvényeink, és nem utolsó sorban táborunk rácáfolnak.

Célunk, hogy eloszlassuk a tévhiteket intézményünkkel kapcsolatban, megmutassuk, hogy fontos számunkra, hogy a jövő generációjának olyan kreatív, változatos és izgalmas foglalkozásokat kínáljunk, melynek köszönhetően nem idegenkednek majd a levéltárak látogatásától.

Az egy hét alatt olyan élményt igyekeztünk adni számukra, mely elkötelezi őket a levéltári intézményrendszer gyakori igénybevételére, mellyel érzelmi alapon hozunk létre kötődést levéltárunk, programjaink és foglalkozásaink iránt. Megnéztük a Mária Valéria híd építési terveit, felkutattuk múltját, majd felkeresve a Magyarországot és Párkányt összekötő hidat előadás formájában számoltak be társaiknak a fellelt információkról, palackpostával üzentünk egy kedves ismeretlennek. Láttuk Packh János (a bazilika építőjének) rablógyilkosságával kapcsolatos jegyzőkönyveket, és az ítéletet, majd felkerestük monumentális művét, megtekintettük portréját a Panorámateremben. Háborús sérülések nyomait kutattuk a templomtérben, évszázados falfirkákat kerestünk a Bakócz-kápolnában, 400 lépcsőt magunk mögött tudva jutottunk a kupolakilátóba, ahol magával ragadó panorámát nyújtva szólt hozzánk a középkori alapokon nyugvó város. Alapos kutatás után keltünk útra a Rohlitz-patika, a Három Szerecsen fogadó, a Városháza épületének megismerésére, majd a Szentháromságszobor és a Sobieski emlékmű eredeti tervrajzainak megtekintése után az elkészült alkotásokat is szemügyre vettük. Mozgalmas, örömteli hetet tudhatunk magunk mögött. Mindig nehéz az első lépés, de a következő már könnyebb, s táborunk sikerességét tekintve már erőteljesen bízhatunk benne, hogy jövőre valóban magabiztosabban léphetünk.

 

A tábor szabályzatának elfogadása:

 

 

 

Készítette: Tóth-Péter Veronika

2018. július 30.

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2018.08.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges