Jelenlegi hely

Táborozók törték meg a levéltár csendjét

2020.07.21.
2020. július 21-én a tiszaligeti nyári gyerektábor két csoportjával indítottuk újra levéltár-pedagógiai programjainkat a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában.

A gyerekek egy része már ismerősként tért vissza hozzánk, de az újonnan érkezettek sem szeppentek meg és érdeklődésüket az a számtalan feltett kérdés mutatta, melyeket alig győztünk megválaszolni. Az intézmény raktárában olyan levéltári szakkifejezésekkel ismerkedtek meg, mint: iratfolyóméter, iratcsomó és savmentes doboz. Meghatároztuk a maradandó értékű, levéltárba kerülő iratok körét, fajtáit és azok hasznosulásának módozatait, majd játékos feladat során a gyerkekek a levéltárosok „bőrébe” bújva maguk is iratokat, dokumentumokat értékelhettek.

A délután érkező csoport a levéltár tevékenységét, gyűjteményét bemutató raktári sétát követően az iratokat károsító tényezőkkel ismerkedhetett meg, példákkal szemléltetve a dokumentumok pusztulásának módozatait. Az elhangzott információk megértését legújabb interaktív programunkkal, egy játékos levéltári kvízzel teszteltük le, mely során a táborozók hatalmas beleéléssel és versenyszellemmel próbálták túlszárnyalni egymást.

Utolsó frissítés:

2020.08.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges