Jelenlegi hely

Egy hét – három kiállításmegnyitó

2023.03.27.
2023 tizenkettedik hetében három kiállításmegnyitó is szerepelt az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára programtervében. A vándorkiállítások egy szolnoki és két jászsági település közművelődési intézményeiben vendégeskednek néhány hétig.

Március 21-én a Víz világnapja alkalmából a szolnoki Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban nyílt meg az id. Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeit bemutató tárlat, mely levéltárunk és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság közös munkája gyümölcseként az elmúlt két esztendőben az ország számos településén megfordult. A geodéta vízügyi munkáit 2023. március 31-ig tekinthetik meg a látogatók.

Március 23-án a Jászberényi Városi Könyvtárban nyílt időszaki tárlat Fotószilánkok Tabák Lajos 20. századából címmel. A magyar szociográfia megteremtőjének több ezres fotógyűjteménye a második világháborúban szinte teljesen megsemmisült. A levéltár az alkotó nevelt lánya, Estókné Csete Olga nagylelkű felajánlásának köszönhetően Tabák 144 fotóját őrzi, a tárlat ezek felhasználásával készült. A 103 és fél évet megélt fotóművész munkásságára emlékező kiállítás 2023. április 22-ig tekinthető meg.

Levéltárunk Bővülő történelem című – magánszemélyek legértékesebb iratajándékait bemutató – időszaki kiállítása 2023. április 25-ig tekinthető meg Jászfényszarun a művelődési ház kistermében. A március 25-i megnyitóra az előzetes felhívásnak köszönhetően több látogató hozott magával olyan értékes kordokumentumot, fotót, melyek szkennelésével a levéltár munkatársai a közgyűjtemény digitális állományát gyarapították. (Fotók: Pető István)

 
A Jászsági Térségi Televízió tudósításai a kiállítások megnyitóiról:
 
 

 

Utolsó frissítés:

2023.04.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges