Jelenlegi hely

A 11. Tour de Hongrie

2020.09.17.
A 41. alkalommal megrendezett magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie a napokban ért véget. A Valter Attila győzelmével zárult verseny kapcsán Eisenkrammer Károly főszervező a fantasztikus mezőnyt és a milliós nézettséget emelte ki (https://www.tourdehongrie.hu/hirek/hollywoodban-sem-irhattak-volna-jobb-tortenetet). A világ legismertebb országúti kerékpárversenyén jelenleg is tekernek a versenyzők. A három héten keresztül zajló Tour de France és a magyar körverseny az apropója annak, hogy levéltári forrásokkal elevenítjük fel a harmincas évek egyik legizgalmasabb magyar versenyét, a 11. Tour de Hongrie-t.

„Ez a több, mint 1000 kilóméteres verseny az akaraterő, önfegyelem és idealizmus maximumának a próbatétele és igazolása és végigvonulván hazánk nagy részén, igen alkalmas arra, hogy széles körben felkeltse a tiszteletet és érdeklődést az amatőrsport s az abban megnyilvánuló nagy erkölcsi és nemzeti értékek iránt.”

A Magyar Kerékpáros Szövetség óriási energiákat fektetett a verseny minél színvonalasabb megrendezése érdekében. Így a „karaván” átvonulását nemcsak a biztonság szempontjából közelítették meg (

  • „az útvonalnak biztosítására a csendőröket, a rendőröket, a leventéket és más erre alkalmas korporációk tagjait kivezényelni és őket a kellő útbaigazításokkal ellátni méltóztassék”
  • „az illető útszakaszon semmiféle torlódás elő ne forduljon, a járművek a községekben a versenyzők felbukkanásakor megálljanak a verseny vonalán”
  • „az úton állatokat csordában ne hajtsanak, a községekben a libák az út közepén ne táborozzanak”
  • „a városokban a nézők tömegei az úttestre be ne nyomuljanak akkor, amikor a versenyzők már közelednek”
  • „méltóztassék megakadályozni, illetve megtiltani, hogy a lakosság a versenyzőket vödrökből öntözze. Az ilyesmi már sok veszedelmes tömegbukást idézett elő.”),

hanem – mai napig élő hagyományként – a minél látványosabb, minél „tömegesebb” fogadtatásban is támogatást kértek az elöljáróságoktól:

  • „hálás köszönettel vesszük, ha a városokban vagy községekben díszkaput állítanak fel, melyek alatt a versenyzők átvonulnak”
  • „örömmel vennénk itt-ott zenés fogadtatást”
  • „kívánatos volna [], hogy a versenyt minél többen nézzék és lássák”
  • „szép nemzeti propaganda volna, ha városok, községek magyar helybeli specialitásokkal kedveskednének a versenyzőknek, mint ajándékokkal”

Az 1937. szeptember 4. és 8. között megrendezett nemzetközi amatőr kerékpáros körversenyen számos külföldi résztvevő indult, akik közül végül Strakati (Ausztria) mindössze egy másodperces különbséggel verte Wasiliewskit (Lengyelország). A legjobb magyar, Szalay Antal a harmadik helyen végzett.

 


 


 


 

 
Összeállította: Bojtos Gábor főlevéltáros
 
 

MNL JNSzML V.474.a. 15009/1937.

Az Est, 1933. június, Ingyen röplap, 4.

Nemzeti Sport, 1937. szeptember 9. 7.

Szalay Antal: Képes Sport, 1983. 39. szám

Stanisław Wasilewski: https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Wasilewski_(kolarz)

https://www.tourdehongrie.hu/

https://www.letour.fr/

 

 

Utolsó frissítés:

2020.10.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges