Jelenlegi hely

Kutatható az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának online GULÁG felülete

„EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?
2017.03.04.
Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában a Gulág Emlékbizottság támogatásával folyó forrásfeltáró kutatások eredménye az „EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza? című tematikus honlap, amely a 2017. február 27-ei projekt-bemutató rendezvényen került bemutatásra a résztvevőknek, és azt követően lett elérhető a kutatók és az elhurcolt családtagjaik adatait keresők számára. A projektben részt vevő hajdú-bihari levéltárosok munkájának köszönhetően adatbázisok, forrásgyűjtemény és egy virtuális kiállítás áll a rendelkezésére mindazoknak, akik az online felületre látogatnak.

A projekt keretében a saját és az Országos Levéltár anyagából tárjuk fel a Hajdú-Bihar megyéből a GULÁG-ra elhurcoltakra vonatkozó dokumentumokat, és lehetőség szerint minél többet digitalizálunk is. Célunk nem a megtalált források feldolgozása, hanem egy olyan tematikus gyűjtemény és segédletek létrehozása, amelyek egyaránt segítik mind a tudományos kutatók, mind a hozzátartozójukat keresők munkáját. Eredményeinket az „EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza? című tematikus honlapon tesszük közzé.

Debrecen városa abban a „kiváltságos” helyzetben volt, hogy 1945–1950 között itt működött az a Hadifogoly Átvevő Bizottság és Fertőtlenítő Intézet, ahol a GULÁG-ról hazatérő polgári személyeket és hadifoglyokat először regisztrálták. Az ezekre vonatkozó, bőségesen rendelkezésünkre álló iratanyagot szintén feldolgozzuk, amelyek már nem csak helyi szintű, hanem országos érdeklődésre is számot tarthatnak, hiszen Magyarország majd minden településéről vittek el embereket „málenkij robot”-ra. Kutatásaink továbbá kiterjednek a debreceni internálótáborra és az 1950–1953 között Hajdú-Bihar megyében (Hortobágy, Hajdúnánás stb.) létrehozott kényszermunkatáborokra, az úgynevezett „magyar GULÁG”-ra is.

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára GULÁG-projektjének keretében több Adatbázist is készítünk, melyek egy részében nem csak a hajdú-bihari elhurcoltak, hazatértek és kitelepítettek adataira lehet keresni, hanem egész Magyarországra vonatkozóan.

A Források gyűjteményében találhatók összeszedve a Bihar és Hajdú megyei történésekre, személyekre vonatkozó levéltári források, újságcikkek, valamint a témát feldolgozó kiadványok, honlapok.

A kutatásaink során feltárt dokumentumok legérdekesebb darabjaiból összeállítottunk egy Virtuális kiállítást, mellyel megemlékezünk mindazokról, akik megszenvedték a GULÁG-ok poklát. Ezzel régi adósságunkat törlesztjük azokkal szemben, akik átélték ezeket a szenvedéseket, melyekről soha nem beszélhettek.

A Projekt-bemutató rendezvényen a moderátor feladatát Szendiné dr. Orvos Erzsébet igazgató asszony látta el. A program első felében a megjelentek két előadást halhattak. Varjasi Imre fióklevéltár-vezető Hajdúsági elhurcoltak című előadásában személyes sorsokon keresztül mutatta be a hajdúsági családok tragédiáit, az elhurcolások körülményeit. Tóth Ágnes főlevéltáros a Debreceni Fertőtlenítő Állomás és a mellette működő Hadifogoly Átvevő Bizottság 1945 és 1950 között végzett munkáját ismertette, a korabeli források szemléltetésével. A rendezvény második felében Szikla Gergő igazgatóhelyettes számolt be a projektről és az abban végzett munkáról, bővebben az online felületről és az azon keresztül elérhető digitális tartalmakról.

 

Szikla Gergő

 

 

 

Utolsó frissítés:

2017.04.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges