Jelenlegi hely

Kolléganőnk kapta a Dóka Klára-díj II. fokozatát

Varga Sándorné kitüntetése Pécsett, az MLE 2018. évi vándorgyűlésén
2018.07.17.

Varga Sándorné az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltárának segédlevéltárosa 37 éve, 1980 óta dolgozik intézményünkben. Szakmai ismereteit folyamatosan bővítette: 1981-ban megszerezte a levéltári kezelői képesítést, majd 2005-ben elvégezte a segédlevéltárosi tanfolyamot. Teljes anyakönyvi szakvizsgát 1988-ban tett, és azóta is végzi az anyakönyvi másodpéldányok UB értesítéseinek bevezetését.

A levéltári anyagot nagyon jól ismeri, így a kutatók és ügyfelek tájékoztatását szakszerűen, precízen látja el. A kilencvenes évek elején, a kárpótlás időszakában nagyon sok böszörményi gazda köszönheti neki, hogy megtalálta a szükséges dokumentumokat, így kárpótlásban részesülhetett. Odaadása, hivatása iránti elkötelezettsége napi munkájában is megnyilvánul. Neki is köszönhető, hogy a levéltár több száz ügyfele és kutatója elégedetten távozik az intézményből, hiszen ügye megnyugtató módon elintézést nyert.

Az iratok selejtezése és rendezése terén szintén nagyfokú tapasztalattal rendelkezik, gyakran fordulnak hozzá segítségért az iratképző szervek a megye minden pontjáról. Az irattárak ellenőrzése és a szervnyilvántartások vezetése terén alapos és körültekintő. Precizitása megnyilvánul az iktatási, irattározási munkák végzésénél is.

Mindezek mellett folyamatosan kiveszi a részét a tudományos és közművelődési feladatokból. Tanulmányt írt például a Közszolgálati füzetek 6. számába „Adatok a hajdúböszörményi szőlőskertek és hegyközségek történetéhez 1949-ig” címmel. Közreműködik a tudományos projektek adatgyűjtési munkálataiban, de kiállítások szervezésében is rendszeresen segédkezik. A HURO pályázat során elindult anyakönyvi adatbázis építésében jelentős szerepet vállalt, ennek köszönhetően több község (pl. Berekböszörmény) anyakönyvi adatai találhatók meg általa a világhálón. Továbbá nevéhez fűződik több település első világháborús települési veszteséglistájának az összeállítása.

Varga Sándorné a Hajdúböszörményi Fióklevéltár egyik nagyon fontos, meghatározó munkatársa, mondhatni oszlopa, akit négy évtizeden át folyamatosan magas szinten, nagy elkötelezettséggel és precizitással végzett levéltárszakmai munkája méltóvá tett a Dóka Klára-díjra.

 

Szendiné dr. Orvos Erzsébet
Fotó: Ruprech Judit

 

 

 

Utolsó frissítés:

2019.03.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges