Jelenlegi hely

Befejeződött a Hajdúböszörményi Fióklevéltár tetőfelújításának második üteme

2020.06.30.
A Deák Ferenc és Dorogi utca sarkán álló, 1920-as években épült polgári épület Hajdúböszörmény belvárosának egyik dísze, melyben 40 éve a nemzeti levéltár megyei tagintézményének fióklevéltára működik. A Magyar Nemzeti Levéltár által saját költségvetésből végrehajtott renoválás során teljesen felújították az épület utcai homlokzatait, így a patinás épület visszanyerte régi fényét. Emellett teljes megújuláson ment keresztül a tetőszerkezet is, elhárítva ezáltal a beázás állandóan fenyegető veszélyét.

 

 

Az 1920-as években épült ház egykor Kovács Márton városi ügyészé volt, majd a háború után a Magyar Dolgozók Pártjának helyi székházaként működött. Az épület a helyi 1956-os forradalomban is kulcsszerepet játszott, a tüntető tömeg itt verte le a városban először középületről a vörös csillagot, a gyűlölt rendszer jelképét. A forradalom leverése után úja pártházként, és a munkásőrség helyi bázisaként hasznosították az ingatlant.

Mivel az MSZMP „kinőtte” az épületet, 1981-ben a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár újonnan kialakított fióklevéltára vehette azt birtokba, ahol az egykori Hajdúkerület iratanyaga mellett a környező hajdúvárosok iratait, valamint a megye egyházi és állami anyakönyvi másodpéldányait őrzik és gondozzák a levéltár munkatársai.

A felújítás jövőre is folytatódik: az udvarra néző terasz is visszakapja régi szépségét, és várja a betérő látogatókat.

 

Husvéth András
Fotó: Horváth Tamás

 

Utolsó frissítés:

2020.09.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges