Jelenlegi hely

„A város közösségeiért” Emlékéremmel díjazták kollégánkat, Varjasi Imre levéltárost Hajdúböszörmény város ünnepi képviselőtestületi ülésén

2021.10.15.
A városnapi rendezvénysorozat keretében 2021. szeptember 13-án a Bocskai-téri református templomban vehette át Kiss Attila polgármestertől kitüntetését Varjasi Imre, aki 2004 óta vezetője az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltárának.

Korábban múzeumban és művelődési intézményben dolgozott, így nagyon jó kulturális kapcsolatokat épített ki Hajdúböszörmény, illetve a Hajdúság intézményeivel. 2006 óta állandó tagja Hajdúböszörmény Önkormányzata Oktatási és Művelődési Bizottságának, a Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság elnöke, valamint a hajdúböszörményi Szabadhajdú városi hetilap alapító–szerkesztője és a Hajdúsági Tükör negyedéves kulturális, közéleti periodika szerkesztőbizottságának tagja. Továbbá sorozatszerkesztője a hajdúböszörményi önkormányzat és a fióklevéltár közös tudományos–ismeretterjesztő kiadványának, a Közszolgálati füzeteknek.

Az írott sajtóban 1989 óta publikál cikkeket, az elektronikus médiában 1996 óta jelennek meg anyagai. Országos, debreceni, városi televíziók mutatták be természet- és portréfilmjeit, ismeretterjesztő alkotásait. Hat lektorált tudományos könyve látott napvilágot, illetve tanulmány kötetekben, múzeumi, levéltári évkönyvekben jelennek meg rendszeresen írásai, s társszerzőként működik közre helytörténeti kiadványokban.

Fontos feladatának tartja a huszadik századi történelmünk fehér foltjainak kutatását: a málenkij robotra elhurcolt honfitársaink exodusa, az ötvenes évek kuláküldözése, a kitelepítések, az ’56-os forradalom történései, a háború és az azt követő időszak áldozatai mind-mind olyan folyamatosan feldolgozandó és publikálandó témák, melyeket feladatai közé sorol. Másik szívéhez közeli téma az épített és természeti környezetünk történetének feltárása, bemutatása. Több tanulmányt és ismeretterjesztő dokumentumfilmet készített a témában. Ez utóbbiak közül többet bemutattak és oklevéllel jutalmaztak a Lakitelki Kisközösségi Filmek Fesztiválján, illetve a Komáromi Nemzetközi Filmfesztiválon.

A levéltárban 2006 óta 24 tudományos igényű időszaki kiállítás rendezését is megvalósította,  „Büszkeségpont – Csillaghullás Hajdúböszörményben” című állandó kiállítását pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc hajdúböszörményi történéseinek és az azt követő megtorlásnak szentelte.

Különösen fontosnak tartja a fiatalok körében végzett szakmai munkát, ezért több levéltár-pedagógiai programot is indított. Az általa vezetett 38 millió forint összértékű TIOP-os pályázatnak köszönhetően a térség egyik legkorszerűbben felszerelt oktatótermét sikerült a Hajdúböszörményi Fióklevéltárban kialakítani, így rendhagyó történelem órák keretében évente körülbelül 750 diák fordul meg az óráin. Emellett nemzetközi vonatkozásban is nagy jelentőségű volt az a – szakmai irányítása alatt lezajlott – HURO pályázat, melynek keretében 110 millió forint értékben sikerült a levéltárnak különböző szakmai programokat és technikai fejlesztéseket megvalósítania.

Varjasi Imre hittel vallja, hogy tevékenységének célja: „Hidat verni a jelenben a múlt és a jövendő között”, és ennek a hídnak a pilléreibe beépíteni mindazt, amit a múltból a jövőbe átvinni érdemes. Munkásságának egyértelmű célja hazája, illetve szűkebb közösségének szolgálata.

Szendiné Orvos Erzsébet
Fotó: Horváth Tamás

 

 

Utolsó frissítés:

2022.03.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges