Jelenlegi hely

Sopron Vonzásában - könyvbemutató

2023.04.28.

Sopron vonzásában. Ünnepi tanulmányok Dominkovits Péter 60. születésnapjára című kötet bemutatója

 

2022/2023 fordulóján látott napvilágot Fiziker Róbert és Kelemen Dávid szerkesztésében a Sopron vonzásában. Ünnepi tanulmányok Dominkovits Péter 60. születésnapjára című kiadvány (Sopron, 2022. 683. o.), mely a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Vármegye Soproni Levéltára igazgatóját, Dominkovits Pétert köszönti 60. születésnapja alkalmából. Az ünnepelt felsőfokú tanulmányait követően a győri Xántus János Múzeum (ma: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum) szakkönyvtárosa lett, majd a levéltár szakos egyetemi diploma megszerzését követően 1992-ben a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárában kezdte el levéltárosi pályáját, amit egy esztendő múlva Sopronban folytatott főlevéltárosként. 2011-től az itteni archívum vezetője lett.

Az ünnepi gondolatsorokat a tanulmánykötetben Dr. Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának köszöntője nyitja meg, majd az ünnepeltet Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Dr. Brummer Krisztián a Polgármesteri Hivatal irodavezetőjének gondolatai köszöntik. Ezt követően hét tematikai egységben 58 bel- és külföldi szerző 54 tanulmánya alkotja a kötet szövegtestét, melyek a következők: I.) Archivisztika és historiográfia, II.) Lokalitás és nagypolitika, III.) Sopron megye és Sopron város története, IV.) Megyei és városi tisztségviselők, V.) Társadalom- és településtörténeti tanulmányok, VI.) Forrásközlés és elemzés. A kötetet lezáró VII.) tematikai egység a műfaj gyakorlatának megfelelően függelékként az ünnepelt szakmai bibliográfiáját, a szerzők névjegyzékét, valamint az ún. Tabula gratulatoria névsorát közlik. A gondos szerkesztésű, tartalmi tekintetben Sopron városára és a tágabb úgynevezett Pannon térség 16–20. századi történetére fókuszáló kötetet stílusosan, egy a 18. századi vármegyei jegyzőkönyvek borítóját megidéző borítótervezés díszíti.

A tanulmánykötet ünnepélyes szakmai bemutatójára 2023. március 29-én került sor Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Fő tér 1. alatti fő épületének dísztermében. Az ünnepélyes rendezvényt megtisztelte Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere, aki a városvezetés és az archívum 20. századi kapcsolatáról tartott szempontgazdag előadást, míg Dr. Szabó Csaba Főigazgató Úr szubjektív gondolatokkal átszőtt köszöntővel üdvözölte az ünnepeltet. Ezt követően a kortárs pályatárs Dr. Csurgai Horváth József Székesfehérvár Város Levéltár és Kutatóintézet igazgatója mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek az ünnepi tanulmánykötetet. A kötet technikai szerkesztése Németh József (MNL Vas Vármegye Levéltára) gondos munkája, a kivitelezés pedig a szekszárdi Séd Nyomdát dicséri. A kötet megjelentetését az NKA Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma, a könyvbemutató megrendezését pedig a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, valamint Sopron Megyei Jogú Város támogatta.

A rendezvény végeztével az ünnepelt megköszönte Sopron Megyei Jogú Város vezetőinek az emlékkötet bemutatásának lehetőségét, a kötet szerzőinek pedig az igényes tanulmányok elkészítését.

Fényképeink megtekinthetőek az alábbi linken

Az ünnepélyes eseményről készített felvételt a Sopron TV híradója 2023.03.29-én mely az alábbi linken megtekinthető.

 

Utolsó frissítés:

2023.04.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges