Jelenlegi hely

Megjelent - Házi Jenő első világháborús naplói

2019.04.30.

Megjelent legújabb kötetünk Házi Jenő első világháborús naplói címmel. Házi Jenő (1892–1986) Sopron thj. város legendás főlevéltárosa, a középkori városi forráskiadás legismertebb hazai képviselője életútjából kevéssé ismert, hogy aktívan részt vett a Nagy Háborúban. Meglepő, de a háború kitörésének hírére, már 1914. július 28-án egy éves önkéntesi szolgálatra jelentkezett a 94. cs. és kir. gyalogezredhez. A kiképzést követően hadapród őrmesterként került ki a Kárpátokba és 1915. április első felében a Zemplén megyei Virava község közelében súlyosan megsebesült. Hőstettéért arany vitézségi érmet kapott. Egészségi állapota miatt frontszolgálatra nem térhetett vissza, így 1915 szeptemberében az első bosnyák hadtápzászlóaljhoz osztották be. Egy évig szolgált így Orosz-Lengyelországban. A román hadüzenet idején ismét önként jelentkezett a frontra. 1916 októberében a cs. és kir. 82. székely gyalogezred katonájaként harcolt. 1916 decemberében az ojtozi szorosban ismét megsebesült. A későbbiekben a hadi tevékenységekben már nem vett részt, a hadellátás segítésére a Monarchia államaiban utazva fémgyűjtési tevékenységet folytatott.

 

Házi Jenő nagyon gazdag hagyatékát az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára őrzi. E forráscsoport fontos részét képezik a levéltáros, történész világháborús naplói. Az eredeti naplókat Házi sk. írta öt füzetbe szétosztva. A forrás műfaja nem egyértelmű, formailag visszaemlékezésnek tűnnek, de tartalmi tekintetben inkább naplóknak tekinthetők. A források végigkövetik a háborús esztendőket. A hadtörténészek szerint Házi naplói elsőrangú forrásai a 94. gyalogezred máig megíratlan, valamint a 82. székely gyalogezred történetének, továbbá az első bosnyák hadtápzászlóalj tevékenységének. A naplókból nem csak a legfontosabb katonai és háborús, valamint politikai tényezőkről kapunk információt, de személy szerinti jellemzést találhatunk bennük a tiszti karról, a katonatársakról, részletes beszámolót a hadmozdulatokról, a csapatmozgásokról, általában minden hadi tevékenységről a pontos veszteségekig bezáróan.

 

A nagy forrásértékű naplókat Kincses Katalin Mária rendezte sajtó alá, miképp a jegyzetek is őt dícsérik. A Házi útvonalát megörökítő térképeket Csákvári Kristóf készítette. A forrásokat a Soproni Levéltár munkatársai gépelték be, a bevezető tanulmányok Dominkovits Péter, valamint a sajtó alá rendező Kincses Katalin Mária nevéhez fűződnek.

 

A kötet megjelentetését az Közgyűjtemények Kollégiuma, valamint az NKA Könyvkiadás Kollégiuma támogatta.    

 

Utolsó frissítés:

2020.04.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges