Jelenlegi hely

European Digital Treasures kiállítás

2020.01.29.

A Soproni Levéltár dokumentumai

a European Digital Treasures kiállításán

 

A Magyar Nemzeti Levéltár 2018-ban csatlakozott az European Digital Treasures (Európa digitális kincsei) nagyprojekthez, amelynek célja a levéltárak állományában található dokumentumok digitális formában történő megismertetése a társadalom minél szélesebb köreivel. A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára is részese volt a fenti nagyprojektnek. A nagyprojekt három tematikával rendelkezik:

·      Európa kialakítása – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza / Construction of Europe – History, Memory and Myth of Europeanness Over 1000 Years.

·       Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás

·       Az Újvilágtól az új technológiák (felfedezésé)ig / From the New World to new technologies.

 

Az MNL European Digital Treasures projektjéhez csatlakozva a Soproni Levéltár munkatársai iratanyagot gyűjtöttek a projektben kijelölt témák mindegyikéhez. Örömünkre szolgál, hogy a tagintézménytől két dokumentum került a válogatásba beválasztásra:

   1. Construction of Europe - from Charlemagne to the Eu Treaties altémába az alkimista kézikönyv töredék

    3. From the New World to new technologies altémába a Brennbergi kőszénbánya alaprajza

   

Sopron város egyedülállóan gazdag közép és kora újkori levéltárában a Kéziratos könyvek gyűjteményében (XV. 89.) található egy sajnos ismeretlen provenienciájú datálatlan kéziratos fragmentum (Nr. 42.), ami valószínűsíthetően egy a 16. századból származó alkimista könyvtöredék.
 

 

Ugyancsak a Soproni Városi Levéltár állományából származik az a kéziratos helyszínrajz, amely a magyarországi iparosodás legkorábbi emlékei sorába tartozik. Sopron város határában 1753-ban fedezték fel a jó minőségű széntelepeket. A Sopron városához tartozó Brennberg a történeti Magyarország első szénbányája volt, 1759-ben nyitották meg. A bánya tulajdonosa Sopron szabad királyi város volt, a kitermelést bérlők által végezték el. A telepre osztrák és német származású bányászcsaládok telepedtek le idővel. A határ közelsége miatt 1959 decemberében végleg leállították a bányát. Sopron Város Tanácsának iratanyagában (IV. 1403.) a XXV. Nr. 3532/1. jelzett alatt található az a helyszínrajz, ami 1825-ből származik és egy új bányaszakasz megnyitásához kapcsolódik.
 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2021.06.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges