Jelenlegi hely

Dr. Horváth Zoltán posztumusz kötetének bemutatója

2019.05.23.

019. május 15.-én, szerdán, 17:00 órakor Sopron M. J. Város, Fő tér 1. alatti tanácstermében több tekintetben is egyedülálló és speciális ünnepi könyvbemutatóra került sor. A fenti napon ugyanis a 2012.  január 13-án, életének 81. évében elhunyt Dr. Horváth Zoltán posztumusz kötetének ünnepi bemutatója került megrendezésre. A speciális rendezvényt a leszármazottak és az örökösök megkeresésére a város önkormányzata szervezte és bonyolította. Társszervezőként e munkálatokat a levéltár is segítette. Dr. Horváth Zoltán 1956-után lett a fenti intézmény jogelődjének, a Soproni Levéltárnak a munkatársa, 1961–1992 között az intézmény vezetői pozíciót töltötte be, e feladatokat látta el. A levéltáros-történész Horváth Zoltán történészi érdeklődésének fókuszában  a 19. századi soproni polgárság társadalom- és családtörténete, rokonsági kapcsolati hálója állott. Bizton állítható, ezzel a posztumusz kötettel most az életmű összegzése látott napvilágot A dualizmus kori Sopron gazdasági élete  a vagyonos polgárság családtörténetének tükrében (1858–1911) címmel megjelent, közel 600 oldalas, genealógiai táblázatokkal ellátott monográfiában.

A kézikönyv fenti bemutatásán részt vett Dr. Szájer József európai parlamenti képviselő, frakcióelnök, ő szubjektív visszaemlékezésében idézte fel Zoli bácsi alakját, történet ismeretet átadó, történeti tudatot erősítő személyiségét. E szubjektív elemeket tartalmazó köszöntőt követően Dr. Simon István Sopron Megyei jogú Város alpolgármestere a megjelent leszármazottakat, a nagyszámú közönséget – közöttük több egykori, a nevezett kötetben is tárgyalt soproni polgárcsalád leszármazottját – köszöntötte. Ezt követően Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár (EMMI) és Dr. Dominkovits Péter az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának vezetője a több mint 500 soproni család történetét, családi, rokonsági kapcsolatrendszerét feldolgozó enciklopédikus mű méltatását, tartalmi ismertetését végezte el. A rendezvény  a kötetvásárlás lehetőségével zárult.

Horváth Zoltán posztumusz könyvét kézbe véve bizton állítható,  e művel a soproni történetírás egy újabb megkerülhetetlen kézikönyvvel gyarapodott. Beszerzését szívből ajánlhatjuk mind a korszak, mind a családjuk múltja iránt érdeklődőknek. A megjelentetésért ez úton is köszönet illeti úgy a szponzorokat, mint a kiadás ügyét feledni nem engedő örökösöket.

A kötet megvásárolható a Cédrus Könyvkereskedésben, Sopron, Bünker János Rajnárd köz 2. szám alatt.

Az eseményről a sopronmedia.hu is beszámolt:

 

Utolsó frissítés:

2019.05.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges