Jelenlegi hely

Állományvédelem 2019-ben

2019.02.04.

Állományvédelmi tevékenységünk folytatása 2019-ben

Az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának sikeres NKA pályázatának köszönhetően 2018-ban a tagintézmény 21 db, döntően XIX. századi tervrajza került a levéltár saját műhelyében restaurálásra. Sopron Város Tanácsa iratanyagának (IV. B. 1403. c.) részét képező tervrajzok nagy jelentőséggel bírnak a város urbanizáció történetének kutatásában. A restaurálásra kerülő tervrajzok sorába egyaránt választottunk köz- és magánépületeket is. A fenti tervrajzok a napi kutatásban, az ügyfélszolgálatban gyakran keresett dokumentumok, állaguk megőrzésére az a tény is felhívja a figyelmet, hogy a Soproni Egyetem keretében működő alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói gyakran kérnek ki tervrajzokat mind tanulmányaikhoz, mind pályamunkáikhoz.

Az egykori források a hajtások mentén kitöredeztek, a repedések mellett kisebb állományi hiányok keletkeztek. Félő volt, hogy a gyakori használat során a dokumentumok az idő során akár fizikailag is megsemmisülnek. Így feltétlenül szükség volt a töredezett dokumentumok összeillesztésére, fizikai rekonstrukciójára, az így rekonstruált dokumentumok stabilizálása javító csíkokkal történt meg.

Ezúton is köszönjük az NKA segítségét, ami nélkül ezek az állományvédelmi munkák nem kerülhettek volna megvalósításra. Az NKA 350.000 forintos további támogatásának köszönhetően 2019-ben is folytathatjuk a szisztematikus állományvédelmi munkánkat, melyért ezúton is köszönetet mondunk.
 

Galéria

Utolsó frissítés:

2019.02.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges