MúzÉj2016

Múzeumok Éjszakája a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban

2016. június 25.

 

Tisztelettel hívjuk és várjuk kedves látogatóinkat
a Múzeumok Éjszakája 2016. évi kiemelt helyszínére Kecskemétre!

 

Immáron hetedik éve, hogy levéltárunk aktív résztvevője az országos programsorozatnak. Az évek folyamán több ezer látogató csodálta meg a levéltárban őrzött dokumentumokat, múltunk kézzel fogható bizonyítékait.

bkml-muzej16-varoshazabkml-muzej16-kossuth

Az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára idén Kecskemét híres szülöttére Katona Józsefre emlékezik. 225 évvel ezelőtt, 1791. november 11-én születtet a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja, a „Bánk-bán” írója. Szívből reméljük hogy a mostani kiállítással sikerül az eddig ismert vagy éppen kevésbé ismert információkkal felelevenítenünk Katona József méltánytalanul rövid életét.

bkml-muzej16-katonabkml-muzej16-bbfelajnl

A kiállítás mellett egyéb felnőtteknek, gyermekeknek vagy az egész családnak szóló kiegészítő programokkal is várjuk a hozzánk betérőket.

Idén először meglepetéssel is szolgálunk három szerencsés látogatóknak, a TiziDesign jóvoltából: vászonra nyomott, magas minőségű technológiával készült, Giclée művészi nyomatokat adunk ajándékba melyek akár 100 éven túl is színtartóak maradnak. A másolatokat a levéltár őrizetében lévő eredeti dokumentumokról készítettük el. A nyomatokat az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára, erre a célra készített, viaszpecsétjével hitelesítjük.

 

Időszaki kiállítás:

Ha magam elmúlok, megmarad ezen sorokban érted égő szeretetemnek bélyege

Katona József és Kecskemét

Közismert és a fenti idézetből is egyértelműen kitűnik, hogy Katona Józsefet szűkebb hazájához, Kecskeméthez erős érzelmi szálak fűzték. A rajongásig szeretett város neves szülöttének halála óta nagy gonddal őrzi és ápolja a drámaíró emlékét. A mostani tárlat keretében a levéltár Katona relikviáival, valamint a Katona kultusz írott emlékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

További programok:

  • Infopont: Munkatársaink Infopontokon válaszolnak a látogatók kérdéseire, valamint előadásokat tartanak eredeti levéltári dokumentumok bemutatásával.
  • Gyermeksarok: Az este folyamán gyermeksarokkal várjuk legapróbb vendégeinket (nyomdázás, puzzle, színező, családfakészítés)
  • Kvízjáték: A felnőtteket Katona József életével, illetve a Bács-Kiskun Megyei Levéltárral kapcsolatos kvízjátékra invitáljuk!
  • Nyeremény: A legszerencsésebbeknek, akik a három (korábban kisorsolt titkos) időpont egyikében lépnek be levéltárunkba, értékes ajándékkal kedveskedünk! A nyeremények alább megtekinthetők!

 

A helyszínen megvásárolhatók lesznek levéltári kiadványok, valamint a Kecskemét Írott Örökségéért Alapítványnak, a Kecskeméti Örökség Könyvek sorozatában megjelent kötetei.

 

Helyszín: Kecskemét, Kossuth téri részleg (Városháza épületében)

Időpont: 2016. június 25.; 18-24 óra között

 

bkml-muzej16-plakat

 

Közreműködő partnereink:

kioa_logo

Kecskemét Írott Örökséégért Alapítvány

Honlap: www.kecskemet-anno.hu

Facebook: www.facebook.com/Kecskemét-Írott-Örökségéért-Alapítvány

tizi_logo

TIZIDESIGN – DIGITÁLISképMANUFAKTÚRA

Honlap: www.tizidesign.com

Facebook: www.facebook.com/tizidesign

 

Az este folyamány a szerencsések, e három nyeremény egyikét kapják:

nyereménynyereménynyeremény