Piarista kisdiákok a kecskeméti levéltárban

2017.07.03.

 

2017. május 23-án a kecskeméti Piarista Általános Iskola 3. a osztálya  látogatott el Császár Rita és Topáné Rácz Rózsa tanítónők vezetésével a MNL BKML Kossuth téri részlegébe, ahol levéltári ismertető órát tartottak a levéltár munkatársai a diákoknak. 

bkml

Elsőnek Hlbocsányi Norbert bemutatta az intézményt és interaktív előadás keretében beszélt a szakma alapjairól (a levéltár fogalma, kik dolgoznak benne, az irat fogalma, az iratok anyaga, tárolása). Részletesen bemutatta az itt őrzött  irattípusokat: különböző évszázadok leveleit, borítékjait, képeslapjait, fotóit, divatképeit, Kecskemét címerét és egy családfát  eredeti (oktatásra szánt) és másolt példákon keresztül. A gyerekek kézbe vehettek néhány iratot eredetiben, megtapinthatták és összehasonlíthatták az anyagukat, illetve megismerkedtek a vízjelek világával is. Ezt követően Tóth Szilárd Petrovics (Petőfi) Sándor gyermekkoráról, kecskeméti vonatkozásairól mesélt, akit evangélikus felekezetű lévén szülei a helyi evangélikus iskolába járattak, és neve több helyen fennmaradt egyes régi forrásokban. Ennek párhuzamaként bemutatta továbbá az első Katona Józsefről fennmaradt ábrázolást és gyermekkori iskoláját is, illetve beszélt a kecskeméti piaristáknál folytatott középfokú tanulmányairól is. Ennek folytatásaként Hlbocsányi Norbert korabeli metszetek segítségével bemutatta a XIX. századi nemesi és arisztokrata, valamint középpolgári és gazdaviseletét, valamint a régi Kecskemét fontosabb épülettípusait, városszerkezetét, a levéltárban található legkorábbi városábrázolásokat, látképeket, térképeket, legfontosabb kecskeméti történeti épületeket, Tóth Szilárd fényképek, bizonyítványok és füzetek segítségével ismertette a régi népiskolákban zajló életet, hogyan tanultak a diákok és hogyan néztek ki az iskolák, a tantermek és a maguk a diákok a régi időkben.

bkml

Ezt követően a tanulók rövid sétát tehettek az intézményegység legszebb részeiben, megtekinthették a levéltár legkisebb és legnagyobb kötetét. A diákok nagyon figyelmesen, aktívan reagáltak a kollegák kérdéseire, illetve önállóan is kérdeztek. Végül a címerek, a pecsétnyomók és pecsétek világa került bemutatásra, közben meg egy kis pecsételés is zajlott, amikor a diákok a pecsétnyomókat kézbe vehették és üres papírlapokon ki is próbálhatták.

Az ismertetők zárásaként – meglepetésként – Hlbocsányi Norbert és Tóth Szilárd a kecskeméti piaristák történeti adataival, fényképek, képeslapok, templomtervek bemutatásával kedveskedett a gyermekeknek. Végezetül kecskeméti helytörténeti kiadványokkal, és családfa ábrákkal ajándékoztuk meg vendégeinket. 

Ide kattintva fotógaléria nyílik meg!

Utolsó frissítés:

2017.07.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges