Petőfisek a levéltárban

2018.04.12.

 

2018. március 27-én a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola 4. b. osztálya látogatta meg intézményünket.

 Vendégeinket Hlbocsányi Norbert fogadta, bemutatta az intézményt és interaktív előadás keretében beszélt a szakma alapjairól (a levéltár fogalma, kik dolgoznak benne, az irat fogalma, az iratok anyaga, tárolása). Részletesen bemutatta az itt őrzött  irattípusokat: különböző évszázadok leveleit, borítékjait, képeslapjait, fotóit, divatképeit. A diákok kézbe vehettek néhány iratot eredetiben, megtapinthatták és összehasonlíthatták az anyagukat, illetve megismerkedtek a vízjelek világával is.

Második előadóként Tóth Szilárd Petrovics (Petőfi) Sándor gyermekkoráról, kecskeméti vonatkozásairól mesélt, akit evangélikus felekezetű lévén szülei a helyi evangélikus iskolába járattak, és neve több helyen fennmaradt egyes régi forrásokban. Ezt követően XIX-XX. századi egykori népiskolákban használt nyomtatványokat, irkákat, órarendeket, értesítőkönyveket, osztálynaplót mutatott be, majd régi iskolai fotókkal színesítette előadását.

Ezt követően Hlbocsányi Norbert bemutatta a XIX. századi nemesi és arisztokrata, valamint középpolgári és gazdaviseletét, valamint a régi kecskeméti polgárok életéről, életmódjáról elevenített fel érdekes színfoltokat.

Ezt követően a levéltár munkatársainak vezetésével a tanulók rövid sétát tehettek az intézményegység legszebb részeiben, megtekinthették a levéltár legkisebb és legnagyobb kötetét, különböző fotókat és anyakönyveket.

  A diákok nagyon figyelmesen, aktívan reagáltak a kollegák kérdéseire, illetve önállóan is kérdeztek. Végül a címerek, a pecsétnyomók és pecsétek világa került bemutatásra, közben meg egy kis pecsételés is zajlott, amikor a diákok a pecsétnyomókat kézbe vehették és üres papírlapokon ki is próbálhatták.

Ide kattintva fotógaléria nyílik!

 

Utolsó frissítés:

2018.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges