PETŐFI 200 - Előadások Baján, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten

2022.06.08.

 

További előadásokkal folytatódott Bács-Kiskun megyében a PETŐFI 200 programsorozat. Baján, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten a fiatalok vagy az idősebb korosztály egyaránt meghallgathata a Petőfi Sándor, 1848 júniusában botrányba fulladt országgyűlési követválasztásáról és a korszak bemutatásáról szóló előadásokat. Az eseményekről szóló beszámolók az alábbiakban olvashatóak:

 

Petőfi 200 – Előadások Baján

 

2022. május 26-án Hlbocsányi Norbert főlevéltáros és Gönczi Gergő levéltáros a Petőfi 200 programsorozat következő állomására, a Bajai Fióklevéltárba látogattak, ahol két egymást követő rendezvényen az intézményünkben őrzött írott és képi források segítségével mutatták be a 48-as forradalom és szabadságharc költőjének korát és választási kudarcának érdekes történetét.

A 14:00-kor kezdődő első rendezvényen a Bajai III. Béla Gimnázium 11. osztályos tanulói (20 fő) vettek részt kísérő tanáraikkal (4 fő).

A 17:00-kor kezdődő második rendezvényen a helyi Bárdos Ferenc Helyismereti Klub tagjait (19 fő) fogadták munkatársaink.

A programokat Sarlós István bajai levéltáros felvezetése után Gönczi Gergő kezdte el a diavetítéses előadással, Petőfi Sándor 1848 júniusában botrányba fulladt országgyűlési követválasztásáról, a politikai riválisával, a szabadszállási Nagy Károllyal szinte pisztolypárbajig fajuló vitájáról és a választási csalást igazoló dokumentumokról. Ezt követően Hlbocsányi Norbert általánosan bemutatta Petőfi Sándor korát, kitérve az 1800-as évekbeli alföldi mezővárosok jellegzetességeire, építészetére, a céhek működésére, a divat világára és az utazási szokásokra. Végül Sarlós István tartott rövid előadást Baja és térségének 48-as emlékeiről és Petőfi kortársának, a bajai születésű Mészáros Lázár hadügyminiszternek az irathagyatékáról.

A második rendezvényen megjelent a Bajai Televízió stábja is, és interjúkat készített az előadókkal a Petőfi 200 programsorozatról, amelyről a Bajai Híradó május 27-én számolt be, a bővebb riport végül a Bajai Kul-Túra magazinműsor május 31-i adásában volt látható:
 

 

***

 

Petőfi 200 – Látogatás Kiskunfélegyházán

 

2022. május 30-án Hlbocsányi Norbert főlevéltáros és Gönczi Gergő levéltáros a Petőfi 200 programsorozat újabb állomására, a Kiskunfélegyházi Fióklevéltárba látogattak, ahol két egymást követő rendezvényen az intézményünkben őrzött írott és képi források segítségével mutatták be Petőfi Sándor korát és szabadszállási választási kudarcának híres történetét.

A 10:00-kor kezdődő első rendezvényen a helyi Pedagógus Nyugdíjas Klub tagjait (17 fő) fogadták munkatársaink.

A 14:15-kor kezdődő második rendezvényen a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola 8. Z osztályos tanulói (9 fő) kísérő tanárukkal (1 fő) hallgatták végig a rendhagyó történelmi előadásokat.

A programokat Dr. Kőfalviné Dr. Ónodi Márta kiskunfélegyházi főlevéltáros megnyitója után Hlbocsányi Norbert kezdte el egy általános ismertető előadással Petőfi Sándor koráról, az 1800-as évekbeli alföldi mezővárosok jellegzetességeiről, építészetéről, a céhek működéséről, a divat világáról és az utazási szokásokról. Ezt követően Gönczi Gergő tartott diavetítéses előadást Petőfi Sándor 1848 júniusában botrányba fulladt országgyűlési követválasztásáról, amelyet olyan korabeli iratokkal, nyomtatványokkal színesített, mint a költő politikai kiáltványa (A kis-kunokhoz), A királyokhoz verse vagy a választási csalást igazoló dokumentumok.

Az előadások alatt az érdeklődők megtekinthettek Petőfi választásával és korával kapcsolatos iratmásolatokat, térképeket, tervrajzokat és divatlapok rajzait.

 

***

 

Petőfi 200 – Előadások a piarista diákoknak

 

A Petőfi 200 programsorozat keretében az MNL Bács-Kiskun megyei levéltára két alkalommal fogadta a Kecskeméti PiaristaGimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda 8. osztályos tanulóit Kecskeméten, a Klapka u. 13-15. sz. alatti központjában.

2022. május 20-án a 8. A osztály tanulói (19 fő), 2022. június 2-án pedig a 8. C osztály diákjai (20 fő) hallgatták meg rendhagyó történelmi óráinkat Petőfi Sándor koráról és szabadszállási választási kudarcáról.

A rendezvényeken Hlbocsányi Norbertáltalánosan bemutatta levéltári iratok segítségével Petőfi Sándor korát, a költő kecskeméti iskolai éveit, a helyi iskolák helyzetét, viszonyát és az 1800-as évekbeli alföldi mezővárosi világot. Emellett Gönczi Gergő diavetítéssel kísért előadásokat tartott Petőfi Sándor 1848 júniusában botrányba fulladt országgyűlési követválasztásáról, a választási csalást bizonyító korabeli iratokról, politikai riválisával, a szabadszállási Nagy Károllyal szinte pisztolypárbajig fajuló vitájáról és a választás politikai utóéletéről.

Az előadásokon a diákok megtekinthettek védőfóliába tett eredeti dokumentumokat (pl. a Nemzeti dal korabeli nyomtatványát), Petőfi választásával és korával kapcsolatos iratmásolatokat, tervrajzokat, térképeket, divatlapok rajzait és pecsétnyomókat.

 

Utolsó frissítés:

2022.06.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges