Kötelező olvasmány feldolgozása levéltár-pedagógiai módszerrel

2018.11.08.

 

Az általános iskola negyedik osztályában gyakran választott kötelező olvasmány Móra Ferenctől a Kincskereső kisködmön. Az író szülővárosában, Kiskunfélegyházán különösen sok pedagógus tárgyalja részletesen ezt a művet. Mivel igény mutatkozott rá, hogy a helyi levéltár is bekapcsolódjon a kötelező olvasmány feldolgozásába, összeállítottunk egy levéltár-pedagógiai anyagot, melynek keretében segítünk a gyerekeknek megismerkedni Móra Ferenc félegyházi életével és sokrétű munkásságával.

 

bkml

A képre kattintva galéria nyílik.

 

2018. október 26-án a Batthyány Lajos Általános Iskola 4. z. osztályának 28 tanulója és két tanárnője töltött tartalmas két és fél órát a levéltárban. Az intézményben őrzött, Mórához kapcsolódó dokumentumok (iskolai anyakönyvek és értesítők, újságok, közigazgatási iratok, közgyűlési jegyzőkönyvek) bemutatásán túl igyekeztünk Móra teljes életútját, írói, költői, könyvtárosi, muzeológusi tevékenységét is vetített képek és filmhíradó-bejátszás segítségével szemléltetni. A gyerekek bepillantást nyerhettek Móra Ferenc családfájába és kézbe foghatták Móra Ferenc iskolai életének dokumentumait is. A város és híressé vált szülöttének kapcsolatát ábrázolandó, bemutattuk a Móra Ferenc díszpolgárságáról szóló közgyűlési határozatot, valamint a levéltár őrizetében lévő kézírásos levelet, melyben Móra megköszönte a polgármesternek a kitüntető cím adományozását.

Móra Ferenc önéletrajzi ihletésű műve, a Kincskereső kisködmön kapcsán a diákokkal átbeszéltük Móra életének azon adatait, amelyek hitelesen jelennek meg ebben a regényben, illetve kitértünk azokra is, amelyeket az írói fantázia a történetszövés közben átgyúrt. Felidéztünk néhány olyan eseményt és megneveztünk  néhány szereplőt a könyvből, amelyek, illetve akik megformálásához az író valós félegyházi megtörtént eseményeket, valóságos, egykor Móra kortársaiként élő személyeket vett mintául.   

A levéltári raktárban tett séta után a gyerekek kézműves foglalkozás keretében kipróbálhatták a Móra Ferenc életében használatos íróeszközöket: a lúdtollat és az írógépet is.

 

Utolsó frissítés:

2018.11.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges