Megnyílt a "Bővülő történelem" című időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltárban

2016.10.04.

Levéltárunk is felvillantott egy keveset az MNL „Bővülő történelem” című kiállításán az elmúlt 15 év irat adományaiból. Az MNL Békés Megyei Levéltára másfél évtized alatt mintegy 60 iratajándékot kapott. Ezek között voltak csekély terjedelmű, töredékes anyagok, de voltak nagy forrásértékű irategyüttesek is. Az adományok közül kiemelkedik Haiman György gazdag hagyatéka, táblánkon ezt az anyagot mutattuk be.

Haiman György (1914–1996) tipográfus, a Bródy család Hungária-nyomdájában kezdte pályafutását, az 1960-as években egy ideig a magyar nyomdaipar első számú vezetője volt. Ezt követően az Iparművészeti Főiskola Typo-grafikai Tanszékének alapítója lett és ma is aktív, sikeres tipográfus nemzedékeket nevelve hosszú ideig vezette a tanszéket. Könyvtervezői, alkalmazott grafikai életműve rendkívül gazdag. A nyomdászattörténet jeles kutatói között is számon tartjuk.

Haiman György a híres gyomai nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt az unokája. A levéltárnak ajándékozott hagyaték önmagában is különleges értékű, egyben az intézményünkben őrzött, kiemelkedő forrásértékű Kner-iratanyag folytatása. A tablón a fond jellegzetes darabjai villannak fel.

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges