Könyvbemutató Aradon

2017.10.26.
Az MNL Békés Megyei Levéltára hosszú idő óta együttműködik az aradi Szabadság-Szobor Egyesülettel. A közös munkáról konferenciák és könyvek tanúskodnak. 2015-ben a Szabadság-Szobor Egyesület kiadásában, a levéltár munkatársainak gondozásában jelent meg Kovách Géza Válogatott tanulmányok című kötete.

A Csetri Elek kortársai közé tartozó kiváló aradi történészt ígéretes pályakezdés után az 1950-es években politikai okok miatt eltávolították a Bólyai Tudományegyetem oktatói közül. Válogatott tanulmányainak kiadása amolyan utólagos jóvátétel volt. Már az első könyv szerkesztése közben felmerült az ötlet, hogy össze kellene állítani egy kötetet a Kovách Gézára annyira jellemző, rövidebb terjedelmű, színes művelődéstörténeti és helytörténeti írásokból is. A terv az idei Aradi Magyar Napokra valósult meg. Héjja Julianna Erika és Erdész Ádám szerkesztésében megjelent Kovách Géza Művelődés- és helytörténeti írások című könyve.

A könyvbemutatóra október 4-én a Csiky Líceumban került sor, népes közönség előtt. A könyvbemutatón megszólalt Horváth Levente és Király András, az egyesület két vezetője. A könyvet a kötet szerkesztői mutatták be, majd a néhai szerző markáns emlékképeit hajdani tanítványai idézték. Sor került egy iratadományozásra is: Kovách Géza kitüntető okleveleit – többek között az Akadémia köztestületi tagságát igazoló dokumentumot – Ujj János adta át a Kovách-hagyatékot őrző levéltár képviselőinek.

 
Fotók: Barabás Ferenc

Utolsó frissítés:

2017.10.31.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges