Nemzetközi hírek és kapcsolatok

2024.08.22.
Együttműködési megállapodást írt alá Bahija Simou, a Marokkói Királyi Levéltár igazgatója és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. A két levéltári vezető Budapesten látta el kézjegyével a dokumentumot, mialatt Bahija Simou munkalátogatáson járt a magyar fővárosban.
2024.08.07.
A Magyar Nemzeti Levéltár társult tagként vesz részt az Európai Unió egyik legnagyobb fejlesztésében a kulturális örökség területén. A 2024 júniusában induló és öt évig tartó ECHOES projekt célja az Európai Kulturális Örökség Közösségi Felhő (ECCCH) létrehozása.
2024.07.26.
Négy doboznyi, saját kiadásban megjelent kötettel, kiadvánnyal segítette a Magyarország krakkói főkonzulátusa mellett megnyíló új könyvtár létrehozását a Magyar Nemzeti Levéltár. Az adományok már meg is érkeztek Lengyelországba.
2024.06.13.
Támogatási szerződést kötött a Shinhan Bank Magyarországi Kereskedelmi Képviselete és a Magyar Nemzeti Levéltár, amelynek értelmében a pénzintézet egyszeri támogatásban részesíti az intézményt.
2024.06.12.
A szakmai tapasztalataikkal, valamint az alkalmazott megoldások, módszerek megosztásával tevékenyen hozzájárultak a 32. ICARUS (Nemzetközi Levéltári Kutatóközpont) Konferenciához a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai. A kollégák ugyanakkor a külföldi szakemberek előadásaiból maguk is tovább gyarapíthatták tudásukat.
2024.03.26.
Rendkívül eredményes tíz napot töltött az USA-ban a Magyar Nemzeti Levéltár küldöttsége, amely részt vett a FamilySearch által szervezett RootsTech elnevezésű nemzetközi kiállításon és szakmai konferencián. A FamilySearch képviselői és a magyar levéltári vezetők több tárgyalást is folytattak, az egyeztetéseken az együttműködés számos formája felmerült. A levéltári küldöttség ellátogatott New Brunswickba is, ahol két napot töltött el az ottani magyar közösség vendégeként, a delegáció tagjai megtekintették az Amerikai Magyar Alapítvány gyűjteményeit, valamint előadásokat tartottak a Szent László-templom közösségi termében is.
2024.03.13.
Együttműködési keretmegállapodást írt alá március 8-án, pénteken Kolozsváron a Magyar Nemzeti Levéltár és a Babes-Bolyai Tudományegyetem. Emellett az anyaországi küldöttség eladássorozatot tartott az egyetemen a levéltárról, az itt alkalmazott modern technológiákról, az állományvédelemről, a levéltár-pedagógiai feladatokról és a kutatási lehetőségekről.
2024.03.06.
A befogadó állam – A Török Birodalomba irányuló magyar emigrációk (1691-1956) címmel nyílik meg a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása március 13-án Isztambulban. A magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódó tárlatnak a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ ad otthont április 30-ig.
2024.02.23.
Az Amerikai Egyesült Államokba utazik Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója és Hegedűs István levéltáros, az Informatikai és Innovációs Igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztály vezetője a FamilySearch nonprofit szervezet meghívására.
2023.11.13.
2023. október 9 és 13 között a Székelyudvarhelyen megrendezett XXIII. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencián a magyarlakta területekről számos intézmény szakemberei vettek részt. Az eseményen Nemes L. Ágnes osztályvezetőasszony és Lökkös Mónika restaurátor tartott előadást.

Seiten