Jelenlegi hely

Múzeumok Éjszakája a levéltárban

2022.06.29.

A 2022. június 25-én megtartott Múzeumok Éjszakáján levéltárunk több programmal és egy nyereményjátékkal is várta az érdeklődőket. Az idei évben az országos esemény az Újragombolt hagyományok elnevezéssel a múlt jelenbeli továbbélését igyekezett hangsúlyossá tenni.

Az idei évben kegyes volt hozzánk az időjárás, és szerencsésen egészítettük ki a társintézmények rendezvényeit, programjait, így az év legrövidebb éjszakáján igazán kellemes hangulat uralkodott  a Vármegyeháza épületében és az udvarán egyaránt, színvonalas szórakozást nyújtva a nem csekély számú közönségnek. Levéltárunk két időpontban szervezett levéltári sétát, melyet dr. Kunné Tornóczky Andrea levéltáros, illetve Maul-Link Dóra főlevéltáros vezetett. Az első séta a technikai okok miatt bekövetkezett áramszünet miatt kifejezetten emlékezetesre sikeredett, mivel egy rövid ideig - épp a régi börtönrészben - csak a telefonok fényénél lehetett körbenézni intézményünkben. Maul-Link Dóra vezetése viszonylag késői időpontban kezdődött ugyan, de erre az időre lehűlt annyira a levegő, hogy a korábban a strandokon vagy a szoba mélyén hűsölők is kedvet éreztek a látogatáshoz. 

Nagy örömünkre két előadásunkon is szép számú érdeklődőt köszönthettünk: Marosi Tibor József levéltáros és Asztalos Zoltán segédlevéltáros előadásukat elsősorban a családkutatással foglalkozók vagy azt fontolgatók számára állították össze. Az előadás során megismerkedhettek vendégeink az AdatbázisokOnline, a Hungaricana közgyűjteményi portál és az Arcanum Digitális Tudománytár hatalmas kincsesbányáival, a Mikrofilm anyakönyvek és a Szovjet táborok  magyar foglyai adatbázisok használatával, valamint az Elektronikus Levéltári Portál szolgáltatásaival. MIvel az idei évtől már az MNL összes tagintézményében működnek bizonyos elektronikus szolgáltatási funkciók, előadóink bemutatták azt is, hogy hogyan tudják a kutatni szándékozók az e-levéltár keretein belül az online beiratkozást és az online iratkikérést elvégezni. 

Ruzsa Éva főlevéltáros, igazgatóhelyettes az Újragombolt hagyományok tematikához kapcsolódóan egy aktuális helyzet bemutatására vállalkozott. Levéltárunk jövőjét meghatározza a 2023-ban esedékes költözésünk, így az előadásban bemutatásra került a levéltár helyszíneinek változása a múlttól kezdve a jelenlegi épületen át a jövőbeni épületünkig. Az előadás során ismertetett történeti ívet korabeli és kortárs fotókkal, képeslapokkal színesítve ismerhette meg a hallgatóság.

Igyekeztünk a Múzeumok Éjszakájára családi programként tekinteni: a Vármegyeházán berendezett játszóházunkkal azoknak szerettünk volna a kedvében járni, akik kisebb gyermekkel, unokával érkeznek. A gyerekeknek - és a felnőtteknek is - lehetőségük volt kipróbálni a papírmerítés technikáját, vagy levétárunk társasjátékaival játszani. Nagy sikert aratott a települési címerekkel játszott sudokunk, a címeres memóriajáték, és természetesen mindig volt valaki, aki a levéltári iratanyagunkból válogatott kirakóinkkal játszott. A játszóházban az est folyamán 60 látogató fordult meg.

Könyvtárunkban Muthné Darócz Szilvia könyvtáros vezetésével értékes régiségeink, könyvtári állományunk különlegesebb darabjai is megtekinthetők voltak.

Motorrajongó kollégánk, Matus László jóvoltából látogatóink között egy oldalkocsis motorkerékpárral megtehető szekszárdi sétamotorozást lehetett nyerni. A 220 látogatónk közül a szerencsés nyertes végül Klem Ivett lett, akivel egyeztetni fogjuk a motorozás időpontját.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt: Múzeumok Éjszakája 2022 galéria.

Utolsó frissítés:

2022.06.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges