Az "Év levéltári kiadványa 2022"

2023.04.21.

 

A Magyar Levéltárosok Egyesülete több éve méltatja a hazai levéltárak és levéltárosok publikációs tevékenységét "Az év levéltári kiadványa" díj odaítélésével. A publikációk több kategóriában pályázhatnak az elismerésre. A szakmai kiadványok, ismeretterjesztő kiadványok és a kiállítások kategória mellett az idei évben azonban egy új kategóriában, az online publikációk kategóriájában is megmérethették magukat a levéltárak. 

A nyitott levéltár koncepciójának megfelelően a levéltárak számára is kiemelten fontos, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben elérhessék a levéltári forrásokat. A digitalizált iratok különböző szempontok szerinti feldolgozása, használhatóvá tétele sokféle formában valósulhat meg. Ennek megfelelően az első alkalommal díjazott három publikáció tematikájában, jellegében is erősen eltér egymástól, ugyanakkor igazolja is az egyesület azon döntését, hogy szükséges létrehozni egy olyan kategóriát, amely az online világ sokszínűségét és a levéltári dokumentumokkal való összekapcsolhatóságát is prezentálja. 

A három díjazott A Magyar Nemzeti Levéltár 1828. évi összeírás online adatbázisa, Budapest Főváros Levéltárának Kós Károly virtuális archívuma és levéltárunk 1831. évi Tolna megyei kolerajárvánnyal kapcsolatos iratait bemutató virtuális kiállítása. A kategória díjazottjait méltató dr. Cseh Gergő Bendegúz főigazgató (Állambiztonsági Szolgálatok Levéltára) díjazott kiállításunkról szólva kiemelte, hogy bár mind tematikájában, mind jellegében eltér az első két helyezett publikációtól, amelyek jelentős haszonnal forgathatók a kutatók és érdeklődők számára egyaránt, számára mégis a Tolna megyei kiállítás jelentett igazolást arra az elgondolására, hogy a sokak által porosnak, túl komolynak vélt levéltári iratokat is be lehet - és be is kell! - mutatni érdekes, színes és izgalmas módon. 

 

Utolsó frissítés:

2023.04.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges