Adysok a levéltárban - adatbázis 1.0

2018.04.13.

2018. április 9-én 25 tanuló látogatta meg levéltárunkat a Szekszárdi SZC Ady Endre Szakképző Iskolából. Az informatika tagozatos diákokat Rábóczki Szilvia osztályfőnök kísérte el.

A foglalkozás során bemutattuk a levéltár épületét és intézményét: megismerték az épület történetét, betekintést nyerve a középkori apátságok életébe, valamint a 18-20. század vármegyei szervezetének működésébe. Képet kaptak arról, hogy milyen iratok őrzését, kutathatóságát teszi lehetővé az intézmény, és megtekinthettek néhány 19. századi díszoklevelet. A könyvtárban és a kiállítótérben a Csapó-család itt őrzött könyvei segítségével bemutathattuk, hogy milyen széles érdeklődési körrel, műveltséggel, impozáns könyvtárral rendelkeztek a jelentősebb földbirtokosok, akik sokszor a megyei élet politikai-gazdasági irányítói is voltak.

A tanulók megtekintették az aktuális kiállításainkat is. A legnagyobb érdeklődést az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulója alkalmából 2018. március 13-án megnyitott kiállítás váltotta ki, mivel az osztály 5 tanulója, Diószegi Dániel, Király Ádám, Sörös Máté, Susák Márk és Szabó Dávid ennek a kiállításnak a létrejöttéhez járultak hozzá a közösségi szolgálat keretében letöltendő óráikkal.

A vezetés időtartama nem tette lehetővé, hogy bemutassuk a diákoknak, mennyire közel áll a levéltár az informatikához: csak utalni tudtunk azokra a folyamatosan bővülő adatbázisokra, amelyek a történészek és magánjellegű kutatásokat folytató látogatóink munkáját segítik. A pozitív visszajelzések alapján azonban bízunk benne, hogy ezt a hiányt lesz még alkalmunk pótolni.

 

Utolsó frissítés:

2018.04.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges