A második világháború katonai veszteségei Tolna megyében

2022.06.20.

 

A második világháború 1939. szeptember 1-jétől 1945. szeptember 2-ig szedte az áldozatait. A súlyos világégésből Magyarország sem tudott kimaradni. 1941. június 27-én vált hadviselővé a Szovjetuniónak küldött hadüzenettel. Az orosz front rengeteg magyar áldozatot szedett. A hadműveletek közül kiemelkedik a voronyezsi vereség 1943. január 12-én, amikor a szovjet csapatok áttörték a magyar arcvonalat. Miután február 2-án Sztálingrádnál a németek is kapituláltak  a tengelyhatalmaknak a háború megnyerésére sok esélyük nem maradt, amit az 1943-as év további eseményei is igazoltak.

A magyar kormány igyekezett szabadulni a náci Németország befolyásától, azonban ez a törekvése nem járt sikerrel. Az ország 1944. március 19-én német megszállás alá került. Az ország veszteségei tovább nőttek, a polgári lakosságot illetően is, mert megindult a zsidók deportálása. Majd 1944 szeptemberétől elérte a front az országot mely ezáltal hadszíntérré vált. A sikertelen kiugrási kísérlet után, október közepétől a nyilasok terrorja tombolt az ország németek által megszállt részében. Csak 1945. április közepére csitultak el a harcok és indulhatott meg a lerombolt ország újjáépítésének folyamata.

A véres küzdelem befejezése után kerülhetett sor az elesettek és eltűntek összeírására. A második világháborúnak világszerte több polgári áldozata volt mint katonai. Az alábbi táblázatban Tolna megye második világháborús katonai veszteségeit láthatjuk a 6401/1949. számú alispáni irat alapján. A táblázat járásonként és településenként tartalmazza az áldozatok és a hozzátartozóik számát. Szerepelnek benne a hősi halottak, az eltűntek, a hadirokkantak, a hadifoglyok és amit láthatjuk a hadiözvegyek, valamint a hadiárvák is. A települések többségénél a hősi halottak száma mutatja a legnagyobb értéket. Az összesítésnél ugyanezt tapasztalhatjuk. A táblázat szerint a katonai veszteségek a megye 1938. évi lakosságának több mint 4%-át érintették. Ha ehhez a táblázatban nem szereplő polgári áldozatokat is hozzászámítjuk, akkor ez az arány jóval magasabb lesz.

Utolsó frissítés:

2024.04.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges