Ferenc József és Sisi Nógrádban - Beszámoló a Levéltári Napról

2017.10.03.
Levéltárunk 2017. szeptember 29-én nagy sikerrel tartotta meg „Dualizmus Nógrádban” c. Levéltári Napját, melynek aktualitását a kiegyezés 150. évfordulója adta. A számos érdeklődőt Ferenc József, Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf várta az épület előtt, ahol mindenkinek lehetősége volt átkelni a diadalkapu alatt.
Gusztiné Dr. Toronyi Judit, igazgató megnyitó beszédében kiemelte, külön öröm számára, hogy ilyen sokan megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket. „2012. június 11-én került sor a levéltárak által meghirdetett Nyitott Levéltárak nyitórendezvényére, amely az alábbiakban fogalmazta meg céljait:
- hozzájáruljon a nemzeti örökség részét képező levéltári anyag társadalmi hasznosulásához, 
- ismertebbé tegye a levéltári feladatok és munkavégzés mibenlétét. 
- elérje a levéltári programok nagyobb társadalmi ismertségét és elismertségét, és ezáltal:
- a levéltárakat népszerűsítése a nagyközönséggel. Én bízom abban” - mondta, „hogy ez a mai rendezvény egyike lesz a Nyitott Levéltárak céljaiban megfogalmazott levéltári programoknak.”
 
Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is kifejezte örömét, hogy a nógrádi intézmény méltóképpen képviseli azt a célt, hogy a levéltárat, a levéltári munkát a színes programok segítségével ismertté tegye a nagyközönség előtt.
 

A Ferenc József Nógrádban c. kiállítást dr. Manhercz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa nyitotta meg és kihangsúlyozta, hogy a tablókon, a kiállítási tárgyakon és a ruhákon át idézik meg az Osztrák-Magyar Monarchia korát, Ferenc József uralkodását és életét, valamit az 1894-es királylátogatást.

A program második részében Sebestyén Kálmán igazgatóhelyettes előadásában hallhattunk egy kis történeti bevezetőt a korszak irodalmi életének bemutatása előtt.
A „Boldog Nógrád vármegyeiek” – Ismerje meg Mikszáth Kálmán és kortársai világát c. programrész Bódi Györgyné dr. a Balassi Bálint Megyei Könyvtár ny. igazgatója és Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa részvételével zajlott. (Mindkét előadás csatolt fájlként megtalálható a cikk végén.)
 
A Levéltári Napot tovább színesítette az Erzsébet-kultusz bemutatására szolgáló kamarakiállítás, 2 virtuális pont, melyeken a korabeli sajtótermékekkel lehetett részletesebben megismerkedni, az Arcanum Digitális Tudománytárának Gyűjteményéből, 8 Sisi-ruharekonstrukciót mutattak be, köztük a koronázási ruhaköltemény, melyért Czédly Mónika gödöllői divattervező, a D’Elia Szalon tulajdonosa (www.delia.hu) idén átvehette a Magyar Kézművesek Remeke Díjat. 
Minden résztvevő hivatalos volt egy királyi ebédre, hisz minden királylátogatás alkalmával fenséges lakomával várták az egybegyűlteket, ez nálunk is elmaradhatatlan elem volt.
A bátraknak lehetőségük volt Erzsébet királyné és Ferenc József bőrébe is belebújni egy életnagyságú paraván segítségével egy fotó erejéig.
Az egész rendezvény ideje alatt a Zenthe Ferenc Színház színészei közreműködtek és idézték meg nekünk a kor hangulatát.
 
 
Erzsébet királyné-ruharekonstrukcióit, a Ferenc József Nógrádban c. kiállítást és az Erzsébet-kultusz Nógrádban c. kamarakiállítást 2017. október 20-ig díjmentesen tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárában hétfőtől csütörtökig 8.00-16.00 között.
 
A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága:
 
 
 

 

 

Utolsó frissítés:

2017.10.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges