"A Nógrád Megyei Levéltár egyik dokumentuma is szerepel a nemzetközi kiállításon"- interjú Gusztiné Dr. Toronyi Judittal a Nógrád Megyei Hírlapban

2022.02.17.

2018-ban a Magyar Nemzeti Levéltár egy olyan őszig tartó nemzetközi projekthez csatlakozott, amely az Európa Digitális Kincsei nevet viseli. Ennek legfőbb célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, digitális formában történő bemutatása és megismertetése a nagyközönséggel.

– A kezdeményezés az Európai Unió Kreatív Európa Program részfinanszírozásában valósult meg. A szakmai konzorcium tagjai a portugál, a norvég, a máltai és a Magyar Nemzeti Levéltár, a Spanyol Levéltári igazgatóság, valamint az International Centre for Archival Research (ICARUS) és a Cork Institute of Technology – mondta el hírportálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Forrás: Hűvösi Csaba/NMH

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója hozzátette: a projekt a hat ország részvételével három digitális transzmédia-kiállítást hozott létre, amelyek széleskörű témákkal foglalkoznak. Az első tárlat Európa kialakulását mutatja be, összeállításáért a Magyar Nemzeti Levéltár felel, a Máltai Nemzeti Levéltár támogatásával. A kiállítás Az európai felfedezések: az Újvilágtól az új technológiákig nevet viseli. 
A második tárlat a menekültek, európai migráció és szolidaritás témakörét járja körül, Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás címmel, irányítója a Norvég Nemzeti Levéltár, az ICARUS támogatásával. 
A harmadik kiállítás pedig az európai felfedezéseket mutatja be, a Portugál Nemzeti Levéltár irányításával és a Spanyol Kulturális Minisztérium Levéltári Igazgatóságának támogatásával, amely Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU-egyezményekig címet viseli. 
 
A tárlatok körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. 
– A Magyar Nemzeti Levéltár által gondozott Az európai felfedezések: az Újvilágtól az új technológiákig című kiállítást a közelmúltban ünnepélyes keretek között nyitották meg Budapesten, a Várkert Bazár kiállítótermében. A tárlaton azoknak a felfedezéseknek a digitális dokumentumait tekinthetik meg a látogatók, amelyek nagy szerepet játszottak az emberiség technikai vívmányainak történetében.
Hatalmas öröm volt számunkra, hogy a Nógrád Megyei Levéltár gyűjteményéből is válogattak be dokumentumot, mégpedig a Pöstyényi vízimalom 1892-ből származó szerkezeti tervét. Nógrád megye legfontosabb folyója az Ipoly, amelyen több vízimalom is működött. Többségük az Ipoly szabályozása után megszűnt, viszont a Nógrád-Pöstyényi hengermalom megmaradt, sőt fel is újították, és a mai napig megtalálható az Ipoly jobb partján 
– emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit. 
 
A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója kifejtette továbbá: a kiállításon ennek kézzel rajzolt, színes szerkezeti terve tekinthető meg olyan érdekességek között, mint például az 1561-ben mérnöki csodának számító toledói Alcázar erődítményt a folyóból friss vízzel ellátó berendezés terve. Ezeken kívül az érdeklődők Albert Einstein és Szilárd Leó közös hűtőszekrény-szabadalmát vagy Tihanyi Kálmán Radioskop elnevezésű, nagy felbontású televíziórendszer-fejlesztését is láthatják. 
Mint arról többször beszámoltunk, Salgótarján idén ünnepli várossá nyilvánításának századik évfordulóját. A Nógrád Megyei Levéltár is készül a centenárium megünneplésére. 
 
– A forrásfeltárás munkálatai az elmúlt évek során zajlottak, amelynek eredményeit szeretnénk idén a nagyközönség elé tárni.
Történeti blogot indítunk Salgótarján 100 éves címmel, ahol az eddigi kutatási eredményeket bővítjük az új forrásokkal. A megyeszékhely történeti kronológiáját is megtalálhatják majd az érdeklődők ezen az oldalon, az eddig megjelenteket kibővítve az 1990-es évig.
Amennyiben erre pályázati forrás is rendelkezésünkre áll majd, egy új kötetben is szeretnénk közzé tenni mindezt – tudtuk meg Gusztiné dr. Toronyi Judittól. 
 
A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója kifejtette: idén a levéltári napot is Salgótarján várossá nyilvánításának száz éves évfordulójához kapcsolódva rendezik majd meg. A közreműködő előadókat a megyeszékhely történetének, egy-egy szegmensének bemutatására kérik majd fel.  
 
Forrás: www.nool.hu
 
A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 10.00 -18.00 között várja látogatóit.
A kiállítás csoportos látogatás alkalmával, tárlatvezetéssel együtt is megtekinthető, melyre időpontot a leveltarlatogatas@mnl.gov.hu e-mail címen tudnak foglalni a látogatók. 

 

Utolsó frissítés:

2022.02.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges