Jelenlegi hely

Hetedíziglen… az iskolákban is!

2019.09.09.
A Magyar Nemzeti Levéltár új, Hetedíziglen elnevezésű projektjének a ma egyre népszerűbb családtörténeti kutatás a témája. A projekt elsősorban nem a tudományos kutatókat, hanem az „amatőröket” célozza meg, hiszen a családtörténet, a felmenők utáni kutatás olyan embereket is megragad, akiket amúgy a történelmi folyamatok, a kisebb-nagyobb múltbeli események nem érdekelnek különösebben.

Ezért gondolta úgy a Magyar Nemzeti Levéltár projekt-csapata, hogy külön meg kell szólítani az általános és középiskolába járó gyerekeket, és fel kell kelteni bennük a vágyat, hogy jobban elmélyedjenek családjuk múltjában.

Előbb természetesen idősebb rokonaik, elsősorban a nagyszülők „faggatásával”, az otthon fellelhető „források” (anyakönyvi kivonatok, iskolai bizonyítványok, egyéb hivatalos iratok és – nem utolsó sorban – régi családi fotók) böngészésével. A nagyobb felkészültséget, tapasztalatot igénylő önálló levéltári kutatás a második lépés lehet ezen a múltba vivő úton.

A Hetedíziglen projektben természetesen a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményei, így a Komárom-Esztergom Megyei Levéltár (2500 Esztergom, Vörösmarty u. 7.), valamint annak Komáromi Fióklevéltára (2900 Komárom, Szabadság tér 1.) is részt vesz.

Ingyenes levéltári foglalkozások keretében mutatjuk be az érdeklődő gyerekek számára a családtörténeti kutatás mikéntjét, segítséget adunk a kezdő lépések megtételében, eléjük tárjuk a legjellemzőbb forrástípusokat, és tippeket adunk a hatékony munkához.

Arra is mód van, hogy mi „települjünk” ki intézményükbe, ahol egyszerre több osztálynak is meg tudnánk tartani a foglalkozást (kisebb iskola esetében például a 7-8. osztály számára, míg nagyobb, városi iskola esetén pedig párhuzamos osztályok számára összevontan).

Elérhetőségeink:

keml@mnl.gov.hu

szabo.csaba.gabor@mnl.gov.hu

További információk:

http://mnl.gov.hu/mnl/keml/hirek/hetediziglen

https://www.facebook.com/hetediziglen.mnl

Várjuk megkereséseiket, kérdéseiket!

Utolsó frissítés:

2019.09.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges