Újra Múzeumok Éjszakája a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban

2022.06.22.

 

Az idei Múzeumok Éjszakáján látogatóink Bács-Kiskun megye 1984-ben című kiállításunkat tekinthetik meg.
 
Klapka utcai épületünkben, emellett lehetőségük lesz raktártúrán részt venni. (Ezek 19, 20, 21, 22 és 23 órakor indulnak.)
 
Az este további programjai az immár hagyományos levéltári játékok (fejtörők, puzzle stb.), pecsételés kicsiknek és nagyoknak, újdonságként pedig kipróbálható négy levéltári alkalmazás.
 
Az érdeklődőknek lehetőségük lesz bepillantani a családfakutatás módszertanába, továbbá egy „Petőfi-sarok” várja vendégeinket.
 
A levéltár belső udvarán jó idő esetén felépítjük Kecskemét (doboz)várát.
 
 

bkml

 
 
 
 

1984-ben a Hazafias Népfront felhívást tett közzé, amelyben szorgalmazta, hogy készüljön fotógrafikus lenyomata a II. világháborút követő szocialista építkezés időszakának, hazánk 1985-ben esedékes 40 éves „felszabadulásának” méltó megünneplése kapcsán. A feladat adott volt: a települések változó arculatát kellett megörökíteni. A semmiből kinövő lakótelepek, a gombamód szaporodó „szocreál” stílusú középületek (iskolák, hivatalok, szolgáltató egységek) megjelenése jellemezte ezeket az évtizedeket. Természetesen egy megyeszékhely, a kisvárosok, a falvak jellegén más és más módon hagyott nyomot ez az építkező korszak, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a világháború előtti évekhez képest a szocializmus egyértelműen jobb életkörülményekhez segítette az embereket. (Elég, ha arra gondolunk, hogy a lakótelepi lakásokban megjelenő fürdőszoba milyen minőségi változást hozott a mindennapokba.)

Az 1984-es felhívást nem egyforma módon és minőségben hajtották végre országosan. Egyes településekről viszonylag bőséges, másokról szegényes vagy éppen semmilyen fényképes dokumentum nem készült. A Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Skanzen 2020-ban határozták el, hogy országos projekt keretében összegyűjtik, kiegészítik és kiállítássá formálják a közgyűjtemények archívumaiban fellelhető felvételeket. A Bács-Kiskun Megyei Levéltár, az országos rendezvényhez kapcsolódóan, három településtípuson keresztül mutatta be városainak, helységeinek szocialista időszakbeli arculatváltozását. Egy megyeszékhely: Kecskemét, egy járási székhely: Kiskunfélegyháza és egy tanyaközpont: Csávoly vonatkozásában idéztük fel az 1980-as évek letűnt hangulatát.

Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényre levéltárunk a Bács-Kiskun megye 1984-ben c. kiállítás roll-up anyagát Kecskemét város tekintetében kiegészítette. Folyosótárlat keretében számos olyan 1960-as, 1970-es és 1980-as évekbeli fotót is megtekinthetnek látogatóink, amelyek Kecskemét szocialista várossá, megyeszékhellyé formálódását folyamatában, a jól ismert városrészeket, a mai városképhez szervesen hozzátartozó objektumokat építésük közben örökítette meg.

Hasznos időtöltést kíván az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára!

 

Utolsó frissítés:

2022.06.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges