Kiállítások a Kiskun Napok emlékeiből - Felhívás!

2024.05.28.

 

Bizonyára sok félegyházi lakos kedves emlékként gondol vissza az 1970-es, ’80-as és ’90-es években megrendezett Kiskun Napok eseményeire. A kiállításokkal, koncertekkel, sportbemutatókkal színesített hagyományőrző és idegenforgalmat serkentő rendezvények számos látványos, tartalmas programot kínáltak. Ám a Kiskun Napok története sokkal régebbre nyúlik vissza, városunk tizenkét esztendőben (1934, 1935, 1942, 1947, 1948, 1959, 1970, 1974, 1980, 1985, 1993, 1996) rendezett ilyen ünnepséget.

 

A múltidézés jegyében, valamint a településünkön először, azaz 1934-ben megrendezett Kiskun Nap 90., illetve Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulója tiszteletére 2024-ben Kiskun Napok-témájú kiállításokat rendezünk. A kiállítások gerincét a kiskunfélegyházi közgyűjtemények (helyi levéltár, Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Kiskun Múzeum) őrizetében lévő dokumentumok, fényképek, újságcikkek, plakátok, meghívók, képeslapok, programfüzetek adják. Szeretnénk azonban a lakosság segítségét is kérni, hogy minél teljesebb, minél sokszínűbb anyagot tudjunk összeállítani. Szeretettel fogadunk az 1934 és 1996 között megrendezett bármelyik Kiskun Napokkal kapcsolatos oklevelet, emléklapot, fényképet, étlapot, emblémás használati, illetve dísztárgyat; továbbá a kiskun napi kiállításokon, rendezvényeken készült családi fotókat, emblémás pólókat, plaketteket, jelvényeket, reklámtáskákat. A Kiskun Napok egyik fő látványosságát mindig is a különböző kiállítások jelentették. Várjuk a korabeli kiállító ipari és kereskedelmi cégek, termelőszövetkezetek – akár a jogutód intézmények által megőrzött, akár azóta magánkézbe került – brigádnaplóit, kiskun napi vendégkönyveit, krónikáit, fotóalbumait.

 

A papíralapú, szkennelhető dokumentumokat a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára honlapján virtuális kiállítás formájában kívánjuk bemutatni, a Kiskun Napok alkalmából megjelent kiadványokat, a Kiskun Napok különböző logóival ellátott emléktárgyakat pedig a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban egy hagyományos kiállítás keretében szeretnénk a nagyközönség elé tárni.

 

A tárgyi emlékeket szeptember végéig fogadja a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, ahol elismervény mellett a munkatársak átveszik, majd a kiállítás végén visszaadják a „relikviákat”. A papíralapú dokumentumokat a kiskunfélegyházi levéltár várja, ahol azonnali szkennelés után rögtön vissza is szolgáltatjuk azokat. Tehát nem tulajdonba adásra, csupán digitalizálásra, illetve egy kiállítás idejéig kérjük kölcsön ezeket az esetleg féltve őrzött kincseket.

 

Bízunk a félegyháziak lelkes lokálpatriotizmusában és segítőkészségében, hiszen a Kiskun Napok közösségteremtő hagyományai előtt leginkább egy közös összefogással megvalósuló rendezvénnyel tudunk tisztelegni. 

 

Kőfalviné Ónodi Márta
levéltáros

76-560-428
kofalvine.onodi.marta@mnl.gov.hu

MNL BKVL Kiskunfélegyházi Levéltár
6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 1. II. em. 104.

          

Seres Judit
helyismereti könyvtáros

76-461-429
psvk@psvk.hu

Petőfi Sándor Városi Könyvtár
6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 9.

 

Utolsó frissítés:

2024.05.31.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges