Hetedíziglen – Középiskolások a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban

2019.10.18.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára 2019. október 14-én kiskunfélegyházi részlegében családfa-kutatási kurzust hirdetett középiskolás diákok számára. A foglalkozásra a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 13/e osztálya jelentkezett. A 17 fős csoport magyar tanára három egymást követő órát áldozott a levéltár-látogatásra, így a diákoknak elegendő idő állt rendelkezésre, hogy kellőképpen elmélyedjenek a családfakutatás rejtelmeiben. Az általános, „ráhangolódó” beszélgetés keretében felmérhettük, hogy a tanulók milyen előismeretekkel rendelkeznek a témában. Kiderült, hogy sokukat nagyon érdekli elődeik élete, felmenőik története. Bár konkrét családfakutatást még nem végeztek, de már rengeteg hasznos információt szereztek be családi körből. Segítettünk rendszerezni az eddigi ismereteket, illetve bemutattuk a levéltár nyújtotta lehetőségeket, a családfakutatás számára releváns forrástípusokat, szót ejtettünk a online kutatási módszerekről is. Jó hasznát vettük a központilag szerkesztett és igen mutatós oktatási segédanyagnak, a diákok több feladatlapot is megoldottak. Legnagyobb sikert a halotti anyakönyvekből származó régi betegség-elnevezések aratták. A tanulók szintén élvezték a félig kész családfa kitöltését célzó, „nyomozói” munkát igénylő adatvadászatot.

A foglalkozás végén rövid látogatást tettek a levéltár raktárában, ahol megcsodálták a több száz éves köteteket és iratokat.

Visszajelzéseik alapján nagyon élvezték a levéltári kurzust, a tanóráktól eltérő kötetlenebb és interaktív feladatokat. A levéltárban szerzett tapasztalatokon felbátorodva többen elhatározták, hogy nekilátnak saját családjuk történetének felderítéséhez.

Kőfalviné Ónodi Márta

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

bkml

Utolsó frissítés:

2019.12.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges