Építész szakmai rendezvényen a Bács-Kiskun Megyei Levéltár

2017.10.25.

 

Az „Építészet Hónapja” alkalmából szervezett szakmai rendezvényt a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara. A rendezvénynek a kecskeméti városháza adott otthont, témája: „A Bács-Kiskun Megyei Levéltárban fellelhető archív építészeti tervek bemutatása” volt.

Az eseményhez kiállítás is kapcsolódott, melyen Kecskemét emblematikus épületeinek színes, szemet gyönyörködtető tervrajzait csodálhatták meg az érdeklődők, ugyanakkor az értő szakmai közönség számára sokatmondó építészeti részleteket is megjelenítettek a kiállított dokumentumok.

Katkics Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke köszöntötte a meghívottakat, felvezető előadásában rávilágított az állami és a szakmai szervezetek közötti együttműködés jelentőségére, amelynek eredménye volt ez az esemény is.

Vásárhelyi Dániel, az építész kamara alelnöke fényképes-zenés bemutatót tartott, korabeli képeslapok segítségével, a megyei városok építészetéről.

Dr. Gyenesei József levéltár-igazgató az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltárának tervrajzgyűjteményét ismertette. Kihangsúlyozta: az intézményben lévő tervanyag nem holt anyag, a ma is álló épületek tervrajzainak megőrzése nemcsak történeti értékük miatt lényeges, hanem fontos kiindulópontot jelentenek egy-egy épület rekonstrukciója kapcsán az építészeknek. Napjainkban éppen a kecskeméti városháza felújítása kapcsán kerültek az érdeklődés középpontjába a levéltárban található korabeli tervek. Sajnálatos, hogy az irategyüttes dokumentumainak jelentős része sérült, szakadozott, penészes. E tervrajzok restaurálásához, digitalizálásához ajánlotta fel segítségét az építész kamara.

Heim Attila díszítőszobrász zárta az előadók sorát. Rendkívül érdekes beszámolójában olyan épületeket mutatott be, melyeken a felújítás nem egyszerűen a látható külső vakolat helyreállítását jelentette, hanem akár műemléki védettségű épületek korabeli díszítőelemeinek, stukkóinak helyreállítását vagy újraalkotását.

 

Az eseményről a helyi média is beszámolt.

hiroshu

Ide kattintva elérhető a Hirös.hu fényképes beszámolója

alább pedig a rendezvényről készült videót lehet megtekinteni:

 

Ide kattintva galéria nyílik a rendezvényről.

Utolsó frissítés:

2018.02.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges