Április hónap dokumentuma
2024.04.05.
Magyarországon a 18. században jelentek meg az első uralkodói (állami) törekvések arra vonatkozóan, hogy az iskolákat minél több gyermek látogassa. Persze a gyakorlatban még jó ideig nem valósult meg az általános tankötelezettség, a Habsburgok hol önállóan, hol a rendekkel együttműködve több ízben megkísérelték előmozdítani, hogy az ország modernizálása céljából minél nagyobb tömegek ismerkedjenek meg az írás, az olvasás és az alapvető számolás tudományával; igaz, e törekvés intenzitása korszakonként változott. Ennek következtében a levéltári iratok között is szép számmal találunk olyan forrásokat, amelyek arról árulkodnak, hogy a központi szervek ösztönzésére a helyi hatóságok megpróbálták az iskolapadba terelni az egyszerű nép gyermekeit.
2024.03.11.
2024. március 6-án és 8-án a Kassai Úti Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1. b és 2. b osztályos tanulói ismerkedtek levéltárunkkal, gyűjteményünk értékes és érdekes darabjaival.
Március hónap dokumentuma
2024.03.07.
A Rákosi-diktatúra kiépülésének egyik szimbolikus aktusa volt, amikor a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt 1948. június 12-én kimondta egyesülését, létrehozva a Magyar Dolgozók Pártját. A felek egyenragúsága azonban csak látszólagos volt. A színfalak mögött megkérdőjelezhetetlen kommunista irányítás és szigorú ellenőrzés mellett zajlottak az események, melyek végső célja a rivális munkáspárt felszámolása volt, amit összekötöttek a szociáldemokraták megfélemlítésével, a nem elég együttműködő tagok tömeges kizárásával. Az alábbi forrásválogatással ezen több hónapon át húzódó folyamat kulisszatitkaiba engedünk bepillantást.
2024.02.21.
A Szolnoki Szakképzési Centrum rendészeti és közszolgálati technikusai ismerkedtek 2023. február 21-én levéltárunk tevékenységével és gyűjteményével. A fiatalok az általános intézményi ismertetőn túl a tanult szakmájukhoz kapcsolódó dokumentumokkal is találkozhattak.
2024.02.12.
Immár hagyományosnak számít, hogy a Szolnok Városi Óvodák Pitypang Tagintézménye februári projekthetük apropóján látogatást szervez középső- és nagycsoportos óvodásainak a levéltárba.
Februári hónap dokumentuma
2024.02.09.
Minden év februárjában, Bálint-nap hetén rendezik meg a „házasság hetét”, mely a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. Ezen alkalomból idézzük fel a Kunszentmárton és tiszaföldvári első Leánykiházasító Egylet történetét, mely a századforduló éveiben kínált segítséget a nehéz anyagi körülmények között élő családok leányainak kiházasításához.
2024.02.01.
Értesítjük minden kedves ügyfelünket, kutatónkat és partnerünket, hogy az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának telefonos elérhetősége megváltozik!
2024.01.09.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló Petőfi Program a legkisebb települések számára is elérhetővé teszi több kulturális intézet és közgyűjtemény – így a levéltárak – kulturális szolgáltatásait. A pályázó települések lakosait a helybeli közművelődési és oktatási intézményekben tartott különböző foglalkozásokon vezetik be a levéltáros szakemberek a kutatás rejtelmeibe. Többhetes előkészületet és felkészülést követően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is elkezdődtek a levéltári programok.
2023.12.04.
2023. december 2-án ünnepélyes keretek között zárult Jászfényszaru várossá avatásának 30. évi jubileumi rendezvénysorozata. A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban tartott eseményen mondott köszönetet a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság partnereinek – köztük a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának – értékteremtő tevékenységéért és támogatásáért. Köszönjük szépen az elismerést!

Pages