Tony Curtis Magyarországon

Identitáskeresés és országpropaganda az 1980-as években
Szerző: Kiss András
2018.08.13.
1988-ban másodjára látogatott Magyarországra a világhírű hollywoodi színész, Tony Curtis. Ez alkalomból felkereste szülei egykori otthonát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán, valamint Budapesten is több programon vett részt. Rovatunkban azokat a levéltári dokumentumokat mutatjuk be, amelyek az 1988. évi látogatásával kapcsolatban keletkeztek.

Tony Curtis, eredeti nevén Bernard Schwartz 1925. június 3-án született New Yorkban, zsidó családban. Édesapja Schwartz Manó tősgyökeres mátészalkai volt, édesanyja Klein Ilona pedig a Felvidékről, Nagymihályról (más adatok szerint Válykóról) származik.

 

Tony Curtis szülei Magyarországon (Csiffáry Gabriella főlevéltáros gyűjtése nyomán)

Forrás: http://relax.cafeblog.hu/2018/07/08/ok-voltak-tony-curtis-mateszalkai-szulei/

 

A család Mátészalkáról emigrált New Yorkba. Tony Curtis 1943-ban vonult be a haditengerészethez, majd a második világháborút követően Kaliforniában, az Universal Stúdiónál színészként kezdte filmes pályafutását. Egyes források szerint már ekkor megmutatkozott kiváló színészi tehetsége, amelynek felismerése után vette fel a Tony Curtis nevet. Alakításáért kétszer is Golden Globe-díjat nyert, és számtalan alkotásban szerepelt, köztük olyan vígjátékokban, mint a Minden lében két kanál című filmsorozat és a Van, aki forrón szereti, amelyben egy sármos szaxofonos figurát alakított. Olyan filmekben is láthattuk, mint A tolvaj hercege, az Ali baba fia, vagy a Trapéz című romantikus film, ahol egy fiatal artista szerepét játszotta Gina Lollobrigida és Burt Lancester oldalán.

Köztudott, hogy Tony Curtis mindig is büszke volt zsidó-magyar gyökereire. Először 1985-ben, majd ezt követően 1988-ban járt Magyarországon. A rendszerváltást követően 1996-ban a magyar kormány meghívására vett részt a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Ekkor, mint házigazda szerepelt egy Magyarországot reklámozó rövidfilmben. Fontos megemlíteni, hogy Tony Curtis a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására egy alapítványt is létrehozott. Több alkalommal felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak az Egyesült Államokba.

 

Miles Lerman levele Marjai József miniszterelnök-helyettes részére (a levél fordításával), 1988. május 3.

Jelzet: MNL OL, XIX–A–2–af–Ma–004/124–2/1988. (Központi /nem miniszteriális/ kormányzati szervek, Minisztertanács Titkársága, Marjai József miniszterelnök-helyettes iratai)

 

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy Tony Curtis 1988. évi és azt követő látogatásaival a magán úticélok mellett számos lehetőség nyílt a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésére, az amerikai magyar emigrációnak az óhazával való megismerkedésére és nem utolsósorban a magyarországi zsidóság megújulására. A világhírű filmszínész mindezt élete végéig fontosnak tartotta. Emlékét nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is tovább ápolják.

 

Ajánlott irodalom:

Csiffáry Gabriella: Szétrajzás. Híres magyar emigránsok kézikönyve. Corvina, Budapest, 2015.

Farkas József: Adatok a mátészalkai zsidóság életéhez, táplálkozási szokásaihoz. In: ...és hol a vidék zsidósága?... Történeti és néprajzi tanulmányok a falusi, mezővárosi zsidók és nemzsidók együttéléséről. Szerk.: Deáky Zita – Csoma Zsigmond – Vörös Éva. Centrál Európa Alapítvány – KLTE, Budapest – Debrecen, 1994. 131–144.

Tony Curtis – Peter Golenbock: Hollywood hercege. Életrajz. Alexandra, Pécs, 2009.

 

Online hivatkozások:

http://relax.cafeblog.hu/2018/07/08/ok-voltak-tony-curtis-mateszalkai-szulei/

https://www.youtube.com/watch?v=WbYlgD0TjSQ

https://www.youtube.com/watch?v=6O_zre2iT94

https://index.hu/nagykep/2018/05/26/a_zsidonegyed_igazi_arca_a_nyolcvanas_evekben/

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1009/Tony_2010930123623/gallery.xml&rovat=filmklub

http://mateszalka.hu/mateszalka-buszkesegei/56-tony-curtis

https://magyaridok.hu/kultura/hollywood-bolcsojeben-2094913/

 

Felvételek: Demeczky János (MNL OL)

Utolsó frissítés:

2018.08.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges