levéltár-pedagógia

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

Siketek és nagyothallók levéltári látogatása

Az MNL Veszprém Megyei Levéltárának levéltár-pedagógiai céljai között szerepel a társadalom minden csoportjának megszólítása, levéltár-látogatás, levéltári foglalkozások, levéltári órák keretein belül intézményünk bemutatása. A SINOSZ megyei szervezete a levéltár-ismertető órához jelnyelvi tolmácsot biztosított, így a csoport tagjainak nem okozott nehézséget a kommunikáció. A levéltár épületéről, az épület katonai múltjáról, a levéltár történetéről, valamint a levéltár szakmai munkájáról Nagy Balázs Vince levéltáros tartott előadást a díszteremben.

Szandaszőlősi ovisok papírfoglalkozáson

(A két intézmény közti távolság ugyanis 7,4 km, míg az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára raktáraiban őrzött mennyiség már eléri a 8,5 iratfolyó-kilométert.)  Miután megbeszéltük, hogy a levéltárban őrzött és a mindennapokban használt íráshordozók zöme manapság papír alapú, áttekintettük ezek fejlődéstörténetét, különös tekintettel arra, milyen anyagok felhasználásával készültek elődeik. A foglalkozás kézműves részében könyvfaló-könyvjelzőt készíthettek a gyerekek.

Íráshordozók története és játékos fizika - ovisoknak

A nagycsoportos gyerekek megismerkedhettek az íráshordozók történetével, a felhasznált anyagok és az azokból előállított végtermékek előnyeivel, hátrányaival, tulajdonságaival. A restaurátor műhelyben végig követhették a kézzel merített papír előállításának folyamatát, majd a kézműves foglalkozáson játékos kísérlet során tapasztalhatták meg a hajszálcsövesség jelenségét és csodálkozhattak rá a cellulóz rostjai közé beszivárgó víz hatására kinyíló papír tavirózsára.

Nyári táborozók a levéltárban

A 3 nap alatt közel 80 általános iskolás járta be az intézmény raktárait, kukkanthatott be a Jászkun Kerület hagyományos iratcsomóit, vagy az anyakönyvek másodpéldányait rejtő sorokra, csodálkozhatott rá a kéziratos térképek, valamint a megyeháza tervpályázat szabadkézzel rajzolt íveire. Az 1970-es, 80-as években élő kortársaik mindennapjairól, szabadidős tevékenységéről az úttörők őrsi naplóinak segítségével alkothattak képet.

Görögkatolikus táborozók a levéltárban

A raktárlátogatással, levéltári gyűjteményünk érdekes darabjainak megtekintésével induló program a restaurátor műhelyben folytatódott, ahol a gyerekek az iratkárosodások lehetséges okaival illetve azok megelőzésével, valamint a restaurátor munkájával, eszközeivel ismerkedhettek meg, majd maguk is kipróbálhatták a papírmerítést.

Martfűi diákok nyári gyakorlaton

Az irodai titkár szakos diákok nyári gyakorlatának egyik állomása volt a levéltár, ahol közel 4 órás program keretében megismerhették a Magyar Nemzeti Levéltár szolnoki tagintézményének történetét, feladatait, gyűjteményének érdekesebb darabjait, valamint a levéltár kapcsolódását a megyei iratképzőkhöz és egy klasszikus ügyfeles megkeresés menetét, majd az állandó papír- és írástörténeti kiállításunkban mélyíthették el a korai és jelenkori íráshordozókkal kapcsolatos ismereteiket.

II. Levéltári Piknikünk a fővárosban

Intézményünk munkatársai kiadványainkat, közművelődési tevékenységünket és a magánirat-ajándékozás lehetőségeit mutatták be az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára standjához látogatóknak. Szombaton délután az aulában pedig levéltár-pedagógiai foglalkozáson próbálhatták ki a vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek a papírmerítést, valamint kézműveskedhettek és játékos feladatokat oldhattak meg.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára