levéltár-pedagógia

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

Levéltári dokumentumok segítségével elevenítjük meg II. Rákóczi Ferenc személyét és a Rákóczi-szabadságharc időszakát. A táborban számos interaktív feladattal készülünk a gyermekek számára: levéltári kutatás, projektmunkák, történelmi kirándulás, kódfejtés, kalligráfia, kézműves foglalkozások.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 5-9.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

A tábor díja: 25.000 Ft/fő

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

Mire jó a levéltár?

Ezt követően a közgyűjtemények típusait és feladataikat vettük górcső alá, végül egy játékos feladat keretében tisztáztuk, mi minősül maradandó értékű, egyúttal levéltárba kerülő iratnak, mit értünk illetékességen és területi hatályon, illetve melyek azok a dokumentumok, amelyeket személyes irattárunkban érdemes megőrizni hosszabb távon.

Múzeum, könyvtár, levéltár

Számba vettük, mire is jó a levéltár, mit gyűjt, miben tud segítségére lenni a szakdolgozóknak, kutatóknak, ügyfeleknek, mi az intézményhez kapcsolódó szakkönyvtár feladata és miben különbözik a nyilvános könyvtáraktól, valamint hogyan segíti közművelődési feladataival a helytörténeti ismeretek átadását, terjesztését.

Őszi élménytáborozók a levéltárban

Míg első nap a gyerekek hagyományos raktárvezetés keretében ismerkedhettek meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára feladataival, gyűjtőkörével és gyűjteménye érdekesebb és értékesebb darabjaival, addig a második napi csoport a „A szó elszáll – az írás megmarad?” című időszaki kiállításán keresztül tanulhatta meg a maradandó irat fogalmát és körét, szembesülhetett az iratpusztulások történelmi okaival és a dokumentumokat károsító környezeti hatásokkal.

A nyár legmelegebb napján a levéltár raktárában hűsöltek

A gyerekek érdeklődéssel hallgatták meg az intézmény történetének rövid bemutatását, majd az iratanyagból kiemelt példákon keresztül megismerhették a levéltár széles gyűjtőkörét, valamint az iratanyag őrzéséhez kapcsolódó tevékenységeit. A legnagyobb izgalom mindig a raktár anyakönyvi és Jászkun Kerületi sorainak bejárását övezi. A foglalkozáson pedig a hagyományos füzetfűzési technika elsajátításával kóstolhattak bele a restaurátor munkájába.

Erzsébet-táborozók papírfoglalkozáson

Most állandó papír- és írástörténeti kiállításunk került fókuszba, majd a gyerekek a papírmerítés folyamatát ismerhették meg és próbálhatták ki. Végezetül füzetet fűztek és pauszpapír segítségével szebbnél szebb mintákkal díszítették ezeket. Levéltárpedagógiai programsorozatunkat a tanévkezdést követően nyár végén nyíló új időszaki kiállításunkban folytatjuk velük.

Jászfényszarui táborozók Bedekovich nyomában

Először a levéltár működésével, a helyben őrzött iratok típusaival és kifejezetten Jászfényszarura vonatkozó írott forrásainkkal ismerkedtek meg a gyerekek, majd a foglalkozás második felében térképgyűjteményeinkbe kaphattak betekintést és felfedezhették ezek sajátos jegyeit.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára