középkor

V. Középkoros Könyvbörze

A rendezvény 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy a magyar középkorral foglalkozó kutatók számára legalább egy olyan alkalom legyen évente, amikor megismerkedhetnek az az évi könyvterméssel, így egymás kutatásaival, és személyesen is találkozhatnak. Az elmúlt években nagy sikerű könyvbörzévé alakult a rendezvény.

 

Mátyás király Emlékév: a megvalósult projektek bemutatója

Az eseményt Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója nyitotta meg, aki megköszönte a Magyarság Házának és a Magyar Nemzeti Banknak a közös munkát. Szerinte Hunyadi Mátyás ma is az egyik legkedveltebb királyaink közé tartozik, akinek a népszerűsége a róla szóló legendáknak köszönhető. Hangsúlyozta, hogy a történész feladata kideríteni mi az igazság, például miért mondhatták rá a kortársak, hogy Mátyás az igazságos.

Középkori esték

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Klasszika-filológiai Bizottsága, Közép- és Neolatin Munkabizottsága, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára tisztelettel meghívja Önt ez évi soron következő rendezvényére, mely alkalommal a „Középkori Esték” keretében C. Tóth Norbert Mátyás király első felesége címmel tart előadást a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára konferenciatermében  (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.)  2018. október 25-én, csütörtökön 1700 órai kezdettel.

Középkori esték

Az előadás után két újonnan megjelent kötet bemutatójára kerül sor:

Implom Lajos: Adatok a Domonkos-Rend magyarországi rendtartományának történetéhez.
A rendtartomány alapításától 1526-ig.
(Magyar domonkos rendtörténet 1.) Vasvár 2017.

Techné, Szakképzés az ókorban és a középkorban, Tanulmányok, (Szerk. Munding Márta) Piliscsaba, Avicenna, 2018.

Középkoros könyvbörze a levéltárban

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg a Könyvek a középkorról című eseményt az Országos Levéltár épületében, 2017. december 19-én. A hagyománynak mondható könyvbörze évek óta töretlen sikernek örvend, ezt jól mutatta a köszöntő előtti percekben a könyveket lelkesen böngésző tömeg is.

Oldalak

Feliratkozás RSS - középkor csatornájára