Levéltári élet

2024.07.05.
A Magyar Nemzeti Levéltár gárdája nyerte el – a Budapest Főváros Levéltára csapatát megelőzve – a VII. MLE Labdarugó Kupát, amelyet július elsején a Magyar Levéltárosok Egyesülete zentai Vándorgyűlésén rendeztek meg.
2024.06.25.
A Magyar Nemzeti Levéltár Levéltári asszisztens, ügykezelő, irattáros szakképesítés megszerzésére felkészítő középfokú szakmai képzést indít ismét.
2024.06.03.
Egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Nemzeti Levéltár és az üzbég levéltár, az Üzarchiv Ügynökség, amelynek küldöttsége háromnapos látogatáson járt a napokban Budapesten. A felek közös kiállításokról és kötet kiadásokról egyeztettek, emellett arról is tárgyaltak, hogy a két intézmény szakemberei miként oszthatnák meg egymással tapasztalataikat. A hazai levéltári vezetés abban is reménykedik, hogy fontos hungarikákra bukkanhatunk a közép-ázsiai országban.
2024.05.31.
Két, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakával kapcsolatos adatbázist publikált a Magyar Nemzeti Levéltár a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárával közösen. Az egyik a honvédsereg veszteségeit tartalmazza, a másik hadműveleti iratokat gyűjt csokorba.
2024.05.15.
Meghosszabbították a Legyél krónikás! – Elmesélem 1000 szóban című diákpályázat beadási határidejét. így a tanulóknak szeptember 30-ig van lehetőségük beküldeni a pályamunkájukat. Vármegyénként a három legjobbnak ítélt pályamű elismerésben részesül.
2024.02.28.
A modern levéltári technológiákról, az új irányokról és kutatási lehetőségekről tartanak előadást a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) munkatársai március 8-án Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen.
2024.02.27.
Megköszönte négy közösségi segédletkészítő munkáját hétfőn délután a Magyar Nemzeti Levéltár, az önkéntesek az állami anyakönyvek gépi feldolgozásához készítettek tanítóanyagot. A közösségi segédletkészítőknek raktárlátogatást szerveztek, emellett a munkájukat ajándékutalványokkal ismerték el.
2024.02.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának a munkája arra bizonyíték, hogy a modern kor vívmányait sikerrel lehet alkalmazni a történelmi iratok, anyagok feldolgozásában is. A munka során hatékonyan használják a mesterséges intelligenciát, a kézírás-felismerést és számos új technológiát, ezek kapcsán saját fejlesztésű újításokat, megoldásokat is letettek már az asztalra. Ezeket nemzetközileg is elismerik.
2024.01.22.
Felavatták január 19-én délelőtt 11 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának épületében a 2018. szeptember 11-én elhunyt Kapiller Imre, egykori főlevéltáros emléktábláját
2024.01.18.
Az intézmény működőképességét a jövőben is mindenképpen fenntartjuk, és közben igyekszünk minél több programmal, élménnyel hozzájárulni a magyar tudományos és kulturális élethez – jelentette ki a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Szabó Csaba az interjúban értékelte az integrált intézmény létrehozása óta elvégzett munkát, beszélt a folyamatban levő programokról és a közeljövő terveiről. A kollégáinak pedig 2024-re is sok munkát ígért.

Seiten