Esik eső karikára...

Az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárának rajzpályázata

Kossuth Lajos 1848. október 18-án délután hat óra tájban gőzhajón érkezett Esztergomba, akit a Duna-parton 1500 nemzetőr, valamint mesterképzős növendékek és lovas önkéntes nemzetőrök fogadtak. Andrássy Mihály alispán köszöntötte a honvédelmi bizottmány elnökét, aki válaszul lelkes szózatot intézett a jelenlévőkhöz. Az éjszakát Kossuth a mai Fürdő Szálló régi szárnyában töltötte, reggel indult tovább Komáromba, szintén gőzhajón. E látogatáshoz kötik Esztergom polgárai az Esik eső karikára... kezdetű Kossuth-nóta megszületését.

Ebből az alkalomból hirdette meg 2018 őszén a Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témaköréhez kapcsolódó rajzpályázatát.

A művek hagyományos technikával készülhettek, digitális eszközök használata nélkül, így azokhoz csak ceruzát, zsírkrétát, temperát, vízfestéket, akvarellt, pasztellt vagy egyéb eszközt lehetett használni.

A versenyre 20. életévüket be nem töltött gyerekek jelentkezését vártuk. Lehetőség volt egyéni illetve intézményi pályázatra.

Kategóriák:
Általános iskola alsó tagozata

Általános iskola felső tagozata
Középiskola

A művek beérkezése után 2018 novemberében Facebook-os közönségszavazás és belső zsűri döntése alapján válogattuk ki a kategóriánkénti első helyezett valamint különdíjas alkotásokat.