2024.05.15.
2024. május 13-án a Magyar-Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára a kutatótermében a családfakutatást népszerűsítő, a Családfa – Családtörténeti Magazint, valamint a legfrissebb számában megjelent, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéhez kapcsolódó írásokat bemutató sajtótájékoztatót tartott.
Májusi hónap dokumentuma
2024.04.30.
2024. június 9-én ötödik alkalommal rendeznek EP képviselő választást hazánkban, a második félévtől pedig az Európa Tanács soros elnökségét is Magyarország tölti be. Az alábbi – szolnoki emlékekkel színesített – forrásválogatással a 20 évvel ezelőtti csatlakozás előzményeire és az első EU-s szavazásokra tekintünk vissza.
2024.04.24.
2024. április 24-én Szolnok Városi Óvodák Hétszínvirág Tagintézményéből látogattak levéltárunkba a Bagoly csoport ovisai.
2024.04.24.
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy levéltárunk nyugalmazott gazdasági vezetője, Vad Istvánné (Tóvizi Ilona) életének 78. évében elhunyt.
Április hónap dokumentuma
2024.04.05.
Magyarországon a 18. században jelentek meg az első uralkodói (állami) törekvések arra vonatkozóan, hogy az iskolákat minél több gyermek látogassa. Persze a gyakorlatban még jó ideig nem valósult meg az általános tankötelezettség, a Habsburgok hol önállóan, hol a rendekkel együttműködve több ízben megkísérelték előmozdítani, hogy az ország modernizálása céljából minél nagyobb tömegek ismerkedjenek meg az írás, az olvasás és az alapvető számolás tudományával; igaz, e törekvés intenzitása korszakonként változott. Ennek következtében a levéltári iratok között is szép számmal találunk olyan forrásokat, amelyek arról árulkodnak, hogy a központi szervek ösztönzésére a helyi hatóságok megpróbálták az iskolapadba terelni az egyszerű nép gyermekeit.
2024.03.11.
2024. március 6-án és 8-án a Kassai Úti Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1. b és 2. b osztályos tanulói ismerkedtek levéltárunkkal, gyűjteményünk értékes és érdekes darabjaival.
Március hónap dokumentuma
2024.03.07.
A Rákosi-diktatúra kiépülésének egyik szimbolikus aktusa volt, amikor a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt 1948. június 12-én kimondta egyesülését, létrehozva a Magyar Dolgozók Pártját. A felek egyenragúsága azonban csak látszólagos volt. A színfalak mögött megkérdőjelezhetetlen kommunista irányítás és szigorú ellenőrzés mellett zajlottak az események, melyek végső célja a rivális munkáspárt felszámolása volt, amit összekötöttek a szociáldemokraták megfélemlítésével, a nem elég együttműködő tagok tömeges kizárásával. Az alábbi forrásválogatással ezen több hónapon át húzódó folyamat kulisszatitkaiba engedünk bepillantást.
2024.02.21.
A Szolnoki Szakképzési Centrum rendészeti és közszolgálati technikusai ismerkedtek 2023. február 21-én levéltárunk tevékenységével és gyűjteményével. A fiatalok az általános intézményi ismertetőn túl a tanult szakmájukhoz kapcsolódó dokumentumokkal is találkozhattak.
2024.02.12.
Immár hagyományosnak számít, hogy a Szolnok Városi Óvodák Pitypang Tagintézménye februári projekthetük apropóján látogatást szervez középső- és nagycsoportos óvodásainak a levéltárba.
Februári hónap dokumentuma
2024.02.09.
Minden év februárjában, Bálint-nap hetén rendezik meg a „házasság hetét”, mely a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. Ezen alkalomból idézzük fel a Kunszentmárton és tiszaföldvári első Leánykiházasító Egylet történetét, mely a századforduló éveiben kínált segítséget a nehéz anyagi körülmények között élő családok leányainak kiházasításához.

Seiten