Jelenlegi hely

Tolnai iskolások a levéltárban

Szerző: Hecker Henrietta
2022.04.26.

 

2022. április 26-án a tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola 4. a osztályos tanulói látogattak el levéltárunkba Karácsonyné Balogh Anikó és Koleszár Gabriella tanítónők kíséretében.

A kétórás program bevezető részében a gyerekek megismerkedtek a szekszárdi Béla tér nevezetesebb épületeivel, közéri szobraival. Ezt követően megismerhették a levéltári raktárak szigorú rendjét, és megbizonyosodhattak arról, hogy a dobozok sokasága kiválóan alkalmas például a hangszigetelésre. A könyvtárban néhány díszes oklevél, régi könyv és a könyvszekrénybe épített, 19. századi "páncélszekrény" nyűgözte le az érdeklődő, de az információk sokaságától fáradó gyerekeket. 

A program utolsó részében lehetőség nyílt némi pihenésre, olvasgatásra és kézműveskedésre is: a diákok egy 1848-ban zsákmányolt császári dob mását készíthették el, vagy Pécsy József tolnai plébénos 1849. január 2-án kelt jelentésével ismerkedhettek meg. Sokan a dobok elkészítése után olvasó társaikat látva csatlakoztak hozzájuk, és nagy örömünkre szinte az egész csoport sikerrel próbálkozott meg a számukra "kacskaringós" betűkkel írt levél elolvasásával.

A diákok a levéltárban töltött idő alatt sok új ismerettel gazdagodtak, mindenki talált önmaga számára emlékezetes pillanatot. Bízunk benne, hogy a 4. a osztály látogatása arra bátorítja a többi tolnai osztályt és osztályfőnököt is, hogy ellátogasson intézményünkbe.

Utolsó frissítés:

2022.04.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges