Jelenlegi hely

Térképek titkai - Vertics Ferenc két térképe

2021.05.12.

A levéltárak nemcsak iratokat, de térképeket is őriznek. Főleg régi térképeken fordul elő, hogy nemcsak a hagyományos térképjeleket rajzolták rá a készítők, hanem időnként szabadjára engedték a fantáziájukat is, és egy-egy szép illusztrációval díszítették munkáikat. Az illusztrációk feladata a tartalmi közlés szemléltetése, alátámasztása - de vajon mit lehet tenni akkor, amikor ez az illusztráció látszólag semmiben sem kapcsolódik a térkép tartalmához?  

Levéltárunkban Vertics Ferenc geometra két térképét őrizzük, melyek eredetijét Bőhm Ferenc készítette 1772-ben. Az eredeti helyett a két másolati térkép maradt fent, ezek 1792-ben és 1800 körül készültek. A másolati térképek elkészítésének apropója nem ismert, de Vertics mindkét munkáját gondosan készítette, egyik esetben sem sajnálta az időt arra, hogy ne csak lemásolja, de illusztrálja is művét. A másolati térképek világába - és egy kicsit Bőhm és Vertics életébe - kalauzolja az érdeklődőt a

 

Térképek titkai

 

című virtuális kiállítás, amely arra keresi a választ, hogy hogyan kapcsolódik egy halfarkú unikornis és néhány antik ruhás alak a Sárvíz szabályozásához. A kiállítás képein található ikonokra kattintva sok-sok érdekesség, mitológiai történet elevenedik meg, melyek azt bizonyítják, hogy az átalakulás (átváltozás) az emberi élet, az embert körülvevő környezet fontos mozzanata.

Kellemes böngészést kívánunk!

Hecker Henrietta

segédlevéltáros

Utolsó frissítés:

2021.05.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges