Jelenlegi hely

Még a mai világban is a papír a legbiztosabb

2019.02.11.

A régi iratokat sok helyen mikrofilmezéssel, szkenneléssel igyekeznek megmenteni. De még nem ismert a modern adathordozók élettartama, tárolási képessége. Mindenesetre a digitalizálás korában elengedhetetlen a technikai továbblépés, bármilyen problémákkal is járhat.
 

A megyei levéltárban még mindig a hetvenes évek végén bevezetett mikrofilmezés az első számú archiválási technika.

A modern adathordozókról (CD-kről, DVD-kről, pendráj­vokról) egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig őrzik meg az információt. Mindenesetre a digitalizálás a küszöbön áll. Bár nem helyben.

‒ A nemzeti levéltár elképzelése szerint – tájékoztat dr. Várady Zoltán megyei igazgató – három központi műhely lenne, Budapest, Debrecen, Veszprém, és azok végeznék a szkenneléseket. Nekünk tervet kell készíteni, hogy mit tartunk fontosnak, digitalizálásra érdemesnek.

A teljes állomány feldolgozása nem cél, nem is lehet az. Megyénk levéltára mintegy tizenkét kilométernyi iratanyagot őriz. A mikrofilmezés valahol hárommillió képkocka körül tart, ami körülbelül az összmennyiség egynegyede. A papíralapú anyagok és a mikrofilmek digitalizálására is sor kerülhet.

‒ Az elsődleges feladat az állományvédelem – hangsúlyozza Ruzsa Éva igazgatóhelyettes. – A régi, sokat forgatott, illetve a rossz minőségű papírra írt dokumentumok élveznek elsőbbséget a mikrofilmezéskor. Ilyenek az egykori középbirtokos nemesség és az alispánok iratai, a vármegye nemesi közgyűlésének jegyzőkönyvei és az ötvenes évek járási tanácsi iratai, melyek hártyavékony másolópapírokra készültek.

Mindettől függetlenül a legfőbb és legbiztonságosabb adathordozó a levéltárakban a papír volt és maradt. Máshol is idegenkednek a digitális vagy virtuális tárolástól. Egyrészt a vírusok, a hekkerek miatt, másrészt azért, mert nem tudni, hogy bizonyos idő után nem történik-e adatvesztés.

‒ Még nincsenek évszázados tapasztalataink ezekről az adathordozókról – mondja Földi István informatikai cégvezető –, úgyhogy csak annyi biztos: rengeteg hely takarítható meg velük. Több könyv anyaga elfér egy pendrájvon, és a fejlődés nem áll meg.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-a-mai-vilagban-is-a-papir-a-legbiztosabb-1494658/




 

Utolsó frissítés:

2019.05.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges