Jelenlegi hely

Levéltári látogatások

2020.10.22.
Bár idén ősszel a koronavírus miatt a levéltári események többségükben elmaradtak, így is akadt azért néhány alkalom, amikor levéltárunk érdekességeit megmutathattuk az érdeklődőknek.

Az idei év őszére ugyanúgy rányomta a bélyegét a járvány, mint az év többi részére: több olyan rendezvényt is törölnie kellett levéltárunknak, amelyek régóta közművelődési tevékenységünk fontos részét képezik. 

Ezért is volt nagy öröm számunkra, hogy három alkalommal mégis sikerült érdeklődőket csábítanunk intézményünkbe. 

Az első őszi látogatók dr. Máté Andrea tanszékvezető adjunktus kíséretében érkeztek szeptember 17-én. A pedagógusjelöltek kis csoportja rövid intézménybejárást követően a levéltár könyvtárában hallgattak meg egy előadást Tolna megye boszorkányairól. Az előadást követően egy rövid módszertani bevezető után kipróbálhatták a megyei boszorkányperek iratanyagát feldolgozó társasjátékot. A társasjáték etnográfiai, kultúrantropológiai vonatkozásainak megvitatása után egy szórakoztató élménnyel és a levéltárról szerzett érdekes ismeretekkel gazadagon távoztak tőlünk az egyetemisták.

Szintén visszatérő vendégként üdvözölhettük november 2-án Szegedi Anikó tanárnőt, aki ezúttal a saját osztályát, a Babits Mihály Általános Iskola ötödikeseit, hozta el. A lelkes és érdeklődő csapat egy rövid börtöntúrát követően levéltárunk néhány iratával, különleges könyvével ismerkedhetett meg. A báró Augusz Antalnak adományozott oklevelek díszes kiállításukkal, a 18. századi görög szótár pedig méreteivel nyűgözte le a kíváncsi gyerekszemeket, míg a 18. századi térkép pontatlanságaival keltett megrökönyödést. A diákok emlékül egy valódi pecsétviaszból készült pecsétet kaptak, amely emlékezteti őket nemcsak a levéltárban tett látogatásrukra, de a hitelesség egyik forrására is. 

A sok elmaradó esemény mellett akadt egy, amelynek elmaradását különösen sajnáltuk volna, ez pedig a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett pincetúra. A pincetúra az előző évekhez hasonlóan az idén is a Wosinsky Mór Megyei Múzeum szervezésében került megrendezésre a Baka Múzeum és az MNL Tolna Megyei Levéltára közreműködésével. A pincetúra a szokásos "útvonalon" haladt: a rövid levéltári börtönlátogatás során az érdeklődők rövid előadást hallhattak a vármegyei börtén kialakulásáról és a 19. századi börtönviszonyokról. Ezután a Baka Múzeumban tehettek sétát, majd a légvédelmi pincén át a Garay Pincébe jutva koccinthattak egyet a résztvevők. 

Hecker Henrietta segédlevéltáros

 

Utolsó frissítés:

2020.12.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges