Jelenlegi hely

Levéltár-pedagógiai foglalkozások költözés idején

2024.09.12.
"Valahányszor igazán magunkra találunk: gyermekek vagyunk." /Ady Endre/

Bár levéltárunk jelenleg iratanyagát költözteti, így sem a Vármegyeházán, sem új otthonunkban, a Tudásközpontban nem tudjuk fogadni látogatóinkat, arra azért van lehetőségünk, hogy az iskolákba kitelepülve tartsunk levéltár-pedagógiai foglalkozásokat. 

Jó alkalmat adott erre a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum néhány éves kezdeményezése, amelynek keretében az első tanítási héten az intézmények tanulói ismerkednek az iskolával, a várossal, közös programokon vesznek részt, kirándulnak, különféle projekteket valósítanak meg. Az idei évben két középiskola számára tudtunk segítséget nyújtani.

Az Ady Endre Technikum és Kollégium intézményéből Muráti Beáta szervezésében 10. és 11. évfolyamosok számára tartottunk iskolára, tanulásra hangoló kalligráfia foglalkozást. A foglalkozás során megismerkedhettek az elmúlt korok írásbeliségének jellemzőivel, az írott dokumentumok néhány típusával és sok érdekes tényt is hallhattak levéltárunk néhány különlegességéről. Végül néhány rövid vers, Ady-idézet segítégével kipróbálhatták magukat a középkori íródeákok szerepében is.

Az idei évben először nyújtottunk segítséget a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola részére, ahová Sipos Judit meghívására érkeztünk. A 10. és 11. technikumi évfolyam részére tartott előadás az iskola logótervező projektjéhez kapcsolódott. Az előadás a címerek és a heraldika tudományára fókuszált, kiemelve a logók esetében is tettenérhető identitásképzés, a vallott erkölcsi értékek fontosságát Tolna vármegyei nemesi családok, települések és mozgóképes alkotások címerein keresztül. 

 

Utolsó frissítés:

2024.09.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges