Jelenlegi hely

Levéltár-pedagógia a Pécsi Egyházmegye Figyelj Rám! című online pedagógiai folyóiratában

2018.02.20.
A Pécsi Egyházmegye Figyelj Rám! című online pedagógiai folyóiratában az egyházmegye területén működő két levéltár, a Baranya Megyei Levéltár és a Tolna Megyei Levéltár pedagógiai gyakorlatának egy-egy példáját mutatta be Hecker Henrietta segédlevéltáros.

„Tessék mondani, kérem, hol van a levéltár?

Sokszor a felnőttek számára sem egyértelmű a válasz. Kevesen tudják, hogy egy levéltárban milyen munka folyik, mivel töltik idejüket a levéltárosok azon kívül, hogy „aktákat tologatnak”. Sokan csak akkor kerülnek kapcsolatba a levéltárral, amikor nyugdíj előtt rég elveszett iskolai, munkahelyi igazolásokra, esetleg egy-egy vitás földügylet kapcsán iratokra van szükségük. Kevesebben tudják, hogy a levéltárakban a levéltárosokon kívül kutatómunkát végezhetnek a 18. életévüket betöltött személyek is. Azt pedig igazán kevesen tudják, hogy a levéltárakban foglalkozásokat, tanórákat is tartanak a levéltárosok az ide látogató tanulócsoportoknak. A levéltárak tehát a könyvtárakhoz és múzeumokhoz hasonlóan közművelődési feladatot is ellátnak. A közművelődésben való részvétele a levéltáraknak hosszú múltra tekint ugyan vissza, de a kárpótlási törvények[1] kapcsán a levéltárakban folyó munka közigazgatási, közjogi funkciója kapott nagyobb hangsúlyt. A korábban megyei hatáskörben igazgatott levéltárak 2012. évi integrációja óta azonban ismét egyre több levéltárban ismerik fel a közművelődésben való aktív részvétel szükségességét, szerepét. Ez arra sarkallja a levéltárakat, hogy ahol van levéltár-pedagógia, fejlesszék azt, ahol pedig még nincs, ott mielőbb kiépítsék annak apparátusát, megteremtsék jó gyakorlatait.”

Ezekkel a mondatokkal kezdődik Hecker Henrietta segédlevéltáros cikke, amely a Pécsi Egyházmegye területén működő állami levéltárak levéltár-pedagógiai gyakorlatából ad ízelítőt a Figyelj Rám! című online pedagógiai folyóiratban.

A cikk két foglalkozást ajánl a pedagógusok figyelmébe. A Baranya Megyei Levéltárban a Vargháné Szántó Ágnes levéltáros által összeállított 1848-as pécsi eseményeket feldolgozó, elsősorban középiskolások számára tervezett foglalkozás több műveltségterületet érint, sokoldalú kompetenciafejlesztésre ad lehetőséget és kreatív módon közelíti meg a levéltári közművelődés lehetőségeit. A Tolna Megyei Levéltár foglalkozásai közül az első ajánlott foglalkozás került bemutatásra, amely az általános iskolás korosztály kedvence, annak ellenére, hogy viszonylag hosszabb időtartamú és rendkívül információgazdag.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható:

https://issuu.com/dioecesisquinqueecclesiensis/docs/figyelj-ram_8

 


[1] 1991. évi XXV. és 1992. évi XXXII. törvény

 

Utolsó frissítés:

2018.02.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges