Jelenlegi hely

Irodalmi táborosok a levéltárban

2022.08.11.

Pár éve még a nyár a levéltár-pedagógia számára uborkaszezonnak tűnt, de ez az állapot mára változóban van. Napközis és egyéb nyári táborok szervezői sorra ismerik fel a levéltár nyújtotta lehetőségek előnyeit, és hozzák el a gyerekeket egy-egy délelőttre intézményünkbe. A látogatás alkalmával nemcsak az intézménnyel és az itt folyó munkával ismerkedhetnek meg a gyerekek, de különféle kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak.

Ilyen alkalom volt az Illyés Gyula Megyei Könyvtár irodalmi táborozóinak látogatása is, amely során a 12-18 év közötti fiatalok a papírmerítés menetével és a könyvkötés egyes alaplépéseivel ismerkedhettek meg. A kézműves foglalkozást megelőzően egy rövid előadásban megismerkedhettek a papírkészítés több, mint 2000 éves történetével és a füzetvarrást is kipróbálhatták. Végül merített papírlapokból és az összevarrt papírfüzetecskéből elkészíthették egyedi jegyzetfüzeteiket is. Itt szeretnénk köszönetet mondani a Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársainak, akik a Vármegyeháza árkádjai alatt megtartott foglalkozáshoz a segítségünkre siettek székek felajánlásával. 

Nem ez volt az első alkalom, amikor lehetőségünk volt a könyvtár nyári táborához csatlakozni. Korábban július 22-én jártak nálunk a megyei könyvtár táborozói. Akkor egy rövid előadást hallgathattak meg a Tolna Megyei Levéltár egyik különlegességéről. Kardos Ádám 1794 körül latinból fordított munkáját, John Barclay Argenis és Poliárkus című regényének kivonatos változatát ismerték meg, melyet a fordító unokaöccse 1822-ben sajtó alá rendezés céljából letisztázott. Bár a kiadásból nem lett semmi, a 19. századi kézirat böngészése mégis különleges élményt jelentett a táborozóknak. 

Galériánk a papírmerítésről megtekinthető: itt.

 

 

Utolsó frissítés:

2022.08.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges