Jelenlegi hely

Az ütemterv szerint épül a szekszárdi Tudásközpont

2022.03.23.

Jól halad a szekszárdi Tudásközpont építése. A kivitelező cég főmérnöke, Bőhm Tibor szerint tartható a jövő áprilisi határidő, bár kevés az ember, emelkednek az anyagárak és téglából hiány van a piacon. Ha rajtuk múlik, jövő tavasszal már jöhetnek az olvasók és a levéltári kutatók az okosépületbe.
 

Épül a Tudásközpont Szekszárdon, ami a megyei levéltárnak és könyvtárnak ad majd otthont. A kivitelezési határidő 2023. április közepe. Hogy haladnak? 
– Jól – mondja Bőhm Tibor, a generálkivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. főmérnöke. – Körülbelül két héttel még előrébb is járunk a tervezettnél. Ma már olyan építőanyagok és technológiák vannak, hogy nincs szükség téli leállásra. 

Az építési határidő konkrétan mit jelent? Vélhetően nem azt, hogy másnap jöhetnek az olvasók és a levéltári kutatók… 
– Nem azt, de a mobil bútorok kivételével minden a helyére kerül. Működik a fűtés és a csapokból folyik a víz. Közel nulla energiaigényű okosépület készül. A kerítéseket elbontjuk – kivéve az egykori laktanya bejáratát az emléktáblával –, a játszóteret is megcsináljuk, parkosított lesz a környék, sőt az épület tetején is zöldfelület, tetőkert kialakítására kerül sor. 


Mi az izgalmas, érdekes ebben az épületben egy kivitelező szemével nézve? 
– Felkészültek, tapasztaltak vagyunk. Amire oda kellett figyelni, az az alapozás volt. Hat-hét méteres cölöpökön áll az épület, melyből összesen négyszázat fúrtunk le. A talaj nagyon laza, valamikor mocsaras volt, és háromméteres mélységben van egy vízzáró réteg, ami alól könnyen feljöhet a víz. Ezen a problémán már túl vagyunk. Ami még kihívás lesz, az a nagy üvegtáblák behelyezése. Ezek súlya kétszáz kiló. 
 

Emelkednek az építőanyagárak? 
– Szinte heti szintű drágulásokról beszélhetünk. Falazóanyagból, téglából hiány állt be. Az égető kemencéket gázzal működtetik, az ipari gáz meg nem olyan olcsó, mint a lakossági. Előfordulhat, hogy átmenetileg leállunk az építkezéssel emiatt. Probléma az is, hogy kevés az ember, a kétkezi munkás, az egész iparágban. Amit lehet, gépesítünk. Két darut működtetünk, ami nagy segítség az anyagmozgatásban.

A siker mennyiben a vezető érdeme? 
– A kivitelezés csapatjáték. Nekem negyvenéves szakmai múltam van, dolgoztam már negyvenméteres mélységben és százméteres magasságban egyaránt, de kollégák nélkül nyilván semmire sem menne még a legrutinosabb mérnök sem. 

Betonozótölcsért használnak

A szekszárdi Tudásközpont hatezer négyzetméter alapterületű, napelemekkel ellátott okosépület lesz. A könyvtár 2500 négyzetmétert, a levéltár 2000 négyzetmétert kap, s lesznek közösen használt terek is. Az építkezés során 3400 köbméter betont és 400 tonna betonvasat használnak fel. Helyszíni betonkeverés ma már nincs az építőiparban. Az érkező készbetont a vízszintes szerkezeteknél pumpálással, a függőlegeseknél daru segítségével, betonozótölcsérrel juttatják a helyére.

 

https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2022/03/az-utemterv-szerint-epul-a-szekszardi-tudaskozpont

 

Utolsó frissítés:

2022.03.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges