Program és regisztráció az őszi APEx konferenciára

2015.07.03.
A szeptember 7-9-ig tartó háromnapos konferencia a levéltári anyag használatát járja körül, mivel a projekt fő célja az volt, hogy a kutatóknak egykapus hozzáférést biztosítson Európa levéltáraihoz. E sorok írásakor 4774 európai levéltárból 240 504 112 irat kutatható online. Jelentkezési határidő augusztus 23.

Az Európai Levéltári Portál zárókonferenciájának programja és a konferenciára való regisztráció június 17-től elérhető ide kattintva.

A szeptember 7-9-ig tartó háromnapos konferencia a levéltári anyag használatát járja körül, mivel a projekt fő célja az volt, hogy a kutatóknak egykapus hozzáférést biztosítson Európa levéltáraihoz. E sorok írásakor 4774 európai levéltárból 240 504 112 irat kutatható online.

A nyitónap eseményeinek a Parlament ad otthont, A szakmai program kedden és szerdán a Gólyavárban folytatódik.

A konferencia sztárvendége kétségkívül Luciana Duranti. A kanadai University of British Columbia professzora a kilencvenes évek óta kutatja a levéltárelmélet és az elektronikus iratok levéltári megőrzésének problémáit. A nevéhez fűződik a digitális diplomatika fogalmának megteremtése, ami a 18. századi forráskritika eszközeinek adaptálását jelenti a digitális iratok hitelességének megőrzésében. Az általa vezetett InterPares projekt az első nagyszabású kutatási projekt volt a kilencvenes években, a jelenleg is tartó negyedik projektszakasz a felhőalapú technológiák hatását vizsgálja a levéltárakban.

A három nap alatt Európa vezető levéltári intézményeinek képviselői a szakterület innovatív, úttörő vállalkozásait mutatják be. A nemzetközi kooperáció, az ágazati, tematikus és cross-domain aggregátorok tapasztalatai mellett a tartalomfeldolgozás új megoldásai és a szolgáltatások kapnak nagyobb teret. A rendezvény így nemcsak méltó projektzáró, de kiváló lehetőség a magyar levéltárosoknak, könyvtárosoknak és muzeológusoknak a nemzetközi szakmai vérkeringésbe való bekapcsolódásra.

A konferencia során kerül sor a staféta átadására, mivel a projekt zárását követően a szolgáltatást az APE Foundation üzemelteti. Az alapítványhoz, amelyet az Európai Bizottság helyett már a tagoknak kell fenntartaniuk, a projekt 32 résztvevőjéből eddig 9 csatlakozott.

Kapcsolódó oldalak:

Európai Levéltári Portál

APEx projekt

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges