Lezárult az ÁROP projekt

2014.06.25.
Befejeződött „Az új Magyar Nemzeti Levéltárban vezetett hiteles és tájékoztatási célú nyilvántartásokkal összefüggő migrációs és adattisztítási feladatok címmel végrehajtott projekt.

A Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) befejeződött a levéltári anyag egységes nyilvántartását lehetővé tevő, az Államreform Operatív Program keretében végrehajtott projekt.

Az Országos Levéltár korábban, már az e-Archivum rendszer létrehozása során is szorgalmazta a központi, azaz a megyei levéltárakat is érintő elektronikus levéltári nyilvántartás létrehozását, amely a 2012. évi LXI. törvény végrehajtása révén elkerülhetetlenné, az Elektronikus Levéltári rendszer 2013. októberi átadásával pedig megvalósíthatóvá vált. A projekt kifejezett célja volt az is, hogy a meglevő, korábban használt rendszerek alacsony hatékonyságú működéséből származó hiányosságokat megszűntesse, helyettük fenntartható adatrögzítési eljárásokat valósítson meg, megelőzze és megszűntesse az adatrögzítés párhuzamosságait, amely révén jelentősen költséghatékonyabb működési modell valósítható meg.

A fejlesztés szorosan összefüggött az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében megvalósított Elektronikus Levéltár (EKOP-1.2.8-08-2008-0001) projekttel: egyrészt az elektronikus levéltári rendszer részeként bevezetett scopeArchivTM levéltári nyilvántartó rendszer használatának megyei levéltárak részére történő kiterjesztése révén az MNL összes tagintézménye számára lehetővé vált a levéltári nyilvántartás nemzetközi szabványok szerinti vezetése és az Európai Levéltári Portállal történő adatcsere, másrészt az Elektronikus Levéltári projektben létrehozott informatikai infrastruktúra alapot biztosít a széleskörű és üzembiztos működésre.

Fenti elképzelések megvalósítására lehetőséget adott Államreform Operatív Program keretében „Az új Magyar Nemzeti Levéltárban vezetett hiteles és tájékoztatási célú nyilvántartásokkal összefüggő migrációs és adattisztítási feladatok" címmel végrehajtott projekt. Az elért eredményekről a projekt vezetői számoltak be a 2014. június 19-én a Magyar Nemzeti Levéltárban tartott zárórendezvényen:

Felmérésüket, elemzésüket, adattisztításukat és adatminőség javításukat követően megtörtént a megyei levéltári nyilvántartások adatbázisainak migrációja az Elektronikus Levéltár projekt során kialakított rendszerbe. A migráció mind a 20 megyei levéltár nyilvántartási rendszerét érintette, ezzel immár az MNL összes tagintézménye a központi levéltári nyilvántartó rendszert (scopeArchivTM) használja.

Megtörtént a levéltári nyilvántartási rendszereket kiegészítő tájékoztatási célú segédlet adatbázisok integrációjának a megtervezése, amely eredmények felhasználásával a migráció egy későbbi projekt keretében végrehajtható lesz. A projekt során megtörtént az összes megyei tájékoztatási célú segédlet felmérése, az adatbázisok „begyűjtése", valamint tipizálásukat követően migrációra történő előkészítése. A projekt eredményeképpen a kutatók munkáját megkönnyítendő további 100 darab adatbázis online elérhetősége lesz a későbbiekben biztosítható.

Az elektronikus levéltári rendszer funkcionalitásának továbbfejlesztéseként megtörtént a Névtér adatbázisokat (Személynevek, Testületek, Helységnevek) kezelő szoftver funkcionalitásának bővítése.

 

 

A projekt adatai:

Pályázó: Magyar Nemzeti Levéltár (MNL)

Szerződő fél: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (Támogató) képviseletében eljáró MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (Közreműködő Szervezet)

Operatív program neve: Államreform Operatív Program (ÁROP)

Pályázat azonosító száma: ÁROP-1.A.4-2012-2012-0013

A projekt megvalósítási helyszínei: Budapest és az MNL megyei tagintézményei

A projekt költségvetése: 99 521 702.- Ft

A támogatás intenzitása: 100 %

Projektkezdés: 2013. május 2.

Projekt lezárása: 2014. június 30.

 

További információk a projektről:

http://mnl.gov.hu/arop.html
http://eleveltar.gov.hu/fooldal/rolunk/hirek/letrejon_az_egyseges_nyilvantartas; http://eleveltar.gov.hu/fooldal/rolunk/projektek/arop

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges