Létrejött az Európai Levéltári Portál Alapítvány

2015.03.18.
Az Európai Levéltári Portál alapítványa (Archives Portal Europe Foundation - APEF) hivatalosan is megkezdte munkáját, ezáltal a portál működésének folytonossága biztosított.

A 2012. március 1-jével elindult APEX - Archives Portal Europe network of eXcellence (Európai Levéltári Portál Kiválósági Hálózat) projekt lezárulta közeledik. A 28 európai levéltár, valamint az ICARUS részvételével megvalósuló - az Európai Levéltári Portál szolgáltatásainak kiterjesztésére, továbbfejlesztésére és fenntarthatóságának biztosítására irányuló - nagyszabású összefogás 36 hónapos időtartamra kapott támogatást (az APEx konzorcium további 10 hónappal kérte a projekt meghosszabbítását) az Európai Uniótól, hogy ez alatt az idő alatt tovább növelhesse az online kutatható iratok számát.

Az APEx projekt legmagasabb szintű irányító testülete Athénban határozott arról, hogy a projekt kontinuitását az Archives Portal Europe Foundation (APEF) megalapításán keresztül biztosítja. Karel Velle, az APEx projekt fenntarthatóságáért felelős koordinátora 2014. október 27-én az alapító okirat aláírásával hívta életre az APE jövőjéért felelős szervezetet, melynek alapító tagjai a belga, luxemburgi, holland, spanyol és francia nemzeti levéltár. Az alapítvány létrehozása egyben az APEx projekt (http://www.apex-project.eu/) utolsó, befejező szakaszát jelenti.

Az alapítvány biztosítja az Európai Levéltári Portál fennmaradását és a további fejlesztések megvalósítását a támogatási időszak befejeződését követően.

Utolsó frissítés:

2015.06.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges